Общинските съветници приеха оздравителен план на Кърджали за период от две години

На заседание на Общинския съвет в Кърджали беше приет План за финансово оздравяване на община Кърджали с период на прилагане до 2026 година. Той включва поредица от мерки, сред които повишаване събираемостта на местните данъци, актуализация на ставка имоти и данък таксиметров превоз на пътници. Предстои и актуализация на план сметката на такса битови отпадъци. Планът предвижда още безлихвен заем до 6млн.лв. за срок от две години, с който трябва да се разплатят просрочени задължения. Точката бе повод за полемика сред общинските съветници от отделните групи.

Според Даниела Петрова от „Възраждане“ негативните за бюджета фактори могат да се коригират с прилагане на допълнителни мерки, сред които обособяване на допълнителни търговски площи, отдавани под наем, обособяване на площи за реклама, да не се поемат задължения, за които липсва финансиране и др. А на всеки 6 месеца кмета да предоставя отчет за предприетите действия и постигнати резултати. Теодора Каракостова от групата на БСП също отправи предложения: да се направи план за повишаване на събираемостта на туристическия данък, да се преразгледат наемните цени по договори за промяна или тяхното прекратяване и др. Според Берна Чауш от ДПС Плана за оздравяване на Кърджали се прилага от началото на 2024-та година като към края на първото тримесечие мерките вече показват резултат, защото два от показателите са в допустимите граници. За Радослав Милев от ПП/ДБ този план е чиста формалност изискана от Министерството на финансите и той по никакъв начин няма да подобри финансовото състояние на общината. По-важно е защо се е стигнало до тук, смята още той и даде пример със задълженията натрупани от общината за сметопочистване и сметосъбиране в размер на 22 млн.лв.

Кметът Ерол Мюмюн бе доста рязък в изказването си по отношение на дадените от Каракостова и Петрова предложения. По думите му юристи, инженери и химици не трябва да се изказват неподготвени по икономически теми като оздравителния план.

В крайна сметка с 35 гласа ЗА и 4-ма въздържал се Оздравителният план на Кърджали за период от две години бе приет.

Припомняме, че натрупаните задължения на община Кърджали към края на 2023г възлизат на 32 121 840лв. В това число влизат задължения към банка, към доставчик на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване , разходи за ремонт и поддържане на уличната мрежа и др .

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини