Андрей Пионтковски: Путин се страхува от военен преврат, падането на Крим би означавало падане на режима в Кремъл

Сто самолета са достатъчни, за да сложи край на тази война

В рамките на Алианса се оформя нова коалиция  - Франция, Англия, Полша и Румъния,  Финландия, Швеция, каза известният анализатор

Интервю на Алексей Лихман за УНИАН

- Как и с какво ще бъде позволено на Украйна да атакува руските окупационни войски на територията на Руската федерация? Ще се реши ли Вашингтон да даде напълно зелена светлина по този въпрос и от какво зависи това?

- Всъщност този проблем е решен. Това е някаква удивителна упоритост на безпомощен сенилен човек, не се притеснявам да го нарека така, Байдън. Той е единственият, който се съпротивлява. Мисля, че вече не е възможно да се противопоставяме на това, първо защото вече виждаме инициативата на Макрон, който на практика днес е лидерът на свободния свят, лидер в подкрепата на Украйна.

- Тогава значи ли, че е въпрос на време. Струва ми се, че решението за удари по Руската федерация се подготвя като „черешката на тортата“ за срещата на върха на НАТО (насрочена за 9-11 юли).

- Срещата на върха на НАТО е още далече. Мисля, че някакво официално решение ще бъде обявено в следващите дни (то вече е факт – бел.ред.) Знаем откъде идва натискът върху Байдън. Става дума за преодоляване на тайно споразумение, постигнато между Бърнс и Путин на 2 ноември 2011 г. по време на посещението на Бърнс в Кремъл. Там беше постигната устно предателска договорка. Путин обеща, че няма да стигне по-далеч от Украйна, като по този начин не повдига пред американците болезнените въпроси за засилване на член 5 от Хартата на НАТО (който предвижда в случай на нападение над една страна от Алианса, всички останали трябва да се застъпят за нея – бел. ред. ). И за това Бърнс му обеща, че американците няма да позволят на украинците да удрят по цели на руска територия.

Сега има съвсем различен баланс на силите в американската политика. Има много силен натиск от крилото на Рейгън в Републиканската партия и не виждам как Байдън може да продължи да устоява на този натиск още дълго време. 

- Това краят на приказките за ядрена ескалация ли е? От какво тогава трябва да се страхува Байдън сега?

- Еманюел Макрон сложи край на ядреното изнудване преди няколко месеца, когато съзнателно направи две последователни психологически стъпки ("двухходовочку" ) по отношение на  Путин – първо той заяви, че целта на Франция и Запада като цяло трябва да бъде поражението на Русия и че той ще бъде готов да изпрати френски войски.

Путин отговори стандартно със заплахи за удари срещу Франция, намеквайки за ядрени удари. Макрон му отговори много простичко: „Първо, моите военни вече са на територията на Украйна, както и британските, нашите специалисти обслужват ракетите, освен това не забравяйте, че Франция е ядрена сила. Това е всичко, ядреното изнудване приключи.

- Какви ще са последствия за фронта  от заличаването на тази „червена линия“ за използване на западни оръжия на територията на Руската федерация и какво да очакваме тогава от Москва?

- Не трябва да се очаква нищо от Москва, освен нови заплахи. Пред очите ни две дебели „червени линии“ изчезнаха през последните седмици; първо, не забравяйте, че американците предадоха ATACMS с най-голям обсег. Второ, отговорно заявявам, че на практика тази „линия“ – разрешение за поразяване на руски военни цели – е отменена. Последното нещо, което остава, е най- абсурдното желание на Запада - пилотите на западните самолети да са украинци.

Макрон постоянно размива тези „граници“; когато говори за изпращане на технически персонал, поставяйки след запетаята „пилоти“. Беше постигнато споразумение основната база на западните самолети, не само F-16, да бъде на летищата в Румъния и Полша. Оттам ще „отскачат“ до някои украински летища, но между мисиите самолетите ще бъдат базирани там.

Следователно, ако руснаците искат да ударят тези самолети, това ще означава конвенционална война с НАТО, в която руснаците нямат шанс. 

- Но чии заповеди ще изпълняват западните пилоти?

- Френските пилоти ще изпълняват заповедите на френското ръководство, британските - британските. 

Ясно е, че нито една от страните не може да направи пробив на фронтовата линия. Руската офанзива започна само поради „паузата на глад за оръжия“ ( заради това, че Украйна дълго време не получаваше военна помощ от Съединените щати – бел. ред). Тя щеше да е успешна, ако тази „пауза на глад за оръжия“ беше продължила още месец или два. 

Използването на стотици самолети ще направят възможно „отхвърлянето“ на руските окупатори от Крим в относително най-кратки срокове. Това вероятно ще отнеме няколко седмици. Мисля, че Макрон със своите изявление подготвя за в бъдеще западните пилоти, и не само тези на F-16.

- Защо Байдън не пожела да участва в срещата на върха за мира в Швейцария?

- Толкова много причини са се натрупали през последните две години: защо Байдън се колебаеше толкова дълго време с прехвърлянето на HIMARS, Patriot, Bradley. Ами защото още търпи двамата пропутински негодници – Съливан и Бърнс, които никъде не са отишли.

- Какво да очакваме от срещата на НАТО? И какво знаете вие за това, че уж се иска от Зеленски да не форсира въпроса за членството на Украйна в Алианса?

- Няма нужда да се изсилват нещата, защото  колкото и да се насилва този въпрос, например Унгария, Словакия, а може би и Турция никога няма да се съгласят. Доктрината на Макрон е да се преодолеят тези проруски елементи в НАТО. В рамките на НАТО се оформя нова коалиция от желаещи това да се случи - Франция, Англия, Полша и Румъния, която предоставя своите дронове, както и Финландия, Швеция.

Сто самолета са достатъчни, за да сложи край на тази война. Путин се страхува от армията, страхува се от военен преврат. В една такава атмосфера падането на Крим би означавало падането на режима на Путин.

- Благодарение на чистката на генералите успя ли Путин да се защити или все още седи на „буре с барут“?

- Това буре постоянно се пълни, тъй като Путин се проваля на фронта. Когато самолетите започват активно да унищожават цялата инфраструктура на Крим... ще се повторят  събитията от 1944 г. за Хитлер-Путин (годината,  в която офицери се опитаха да убият германския диктатор).

Източник: http://faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини