Хотелът-подпорна стена на Алепу може да възкръсне

ВАС окончателно отмени отказа на регионалния министър да съгласува проекта

Абсурдният строеж в местността Алепу край Созопол, който през годините стана известен като хотел-подпорна стена, хотел за птици, подпорен хотел и т.н., може да възкръсне. Тези дни Върховният административен съд окончателно отмени отказа на служебния регионален министър Иван Шишков от началото на 2023 г. да издаде предварително съгласие за подпорната стена на плажа. МРРБ ще трябва да плати и адвокатски разноски по делото на „Бриз 2000“, които са близо 4700 лв.

Решението е на втора инстанция и за него пръв съобщи Тома Белев от „Зелено движение“. Петчленен състав на ВАС постановява окончателно, че Шишков не е бил прав да откаже предварително съгласие. Сега МРРБ ще трябва отново да се произнесе по случая и може да рестартира спорния проект в красивата местност.

Безумното бетонно чудо на Алепу втрещи обществеността в първото ни пандемично лято през 2020 г., когато на метри от водата, върху плажа Св. Тома цъфна 4-етажен строеж. Впоследствие инвеститорът и строителят обясниха, че това е подпорно съоръжение, което трябва да укрепи свлачищния район, за да се появи върху него грамаден хотелски комплекс. Елементи от подпорната стена обаче силно напомняха на хотел, поради което така и никой не повярва, че това няма да е хотел.

В суматохата около обекта бяха извършени куп проверки, които установиха всякакви нарушения в него. „Строежът на Алепу е незаконен защото са нарушени две директиви - за екологична оценка и за природните местообитания и това лесно ще бъде доказано“, написа и сега Тома Белев. Петчленката на ВАС обаче потвърждава решението на първата инстанция, че министърът на регионалното развитие незаконосъобразно е отказал предварително съгласие.

Проблемът е, че Шишков се е мотивирал с това, че представеното по преписката разрешение за укрепване на свлачището, издадено от началника на ДНСК, е нищожно. Министърът се позовава на прогласена от съда с влязло в сила решение, нищожност на предходен административен акт - Разрешение за строеж от 2018 г. на главния архитект на община Созопол за „Курортен комплекс „Алепу Вилидж“ на два етапа, с мотив, че това води до нищожност и на следващото разрешение. Според съда обаче, министърът няма правомощия да посочва дали даден административен акт е нищожен. Това може да каже само съдът, а няма данни разрешението да е обжалвано и да има влязло в сила решение, поради което съдът го приема за стабилен административен акт.

Това е второ съдебно решение в ущърб на природата тези дни. Първото отмени заповедта за защита на плажа „Корал“.
Любопитното е, че и по двете дела адвокат на фирмите е Валентина Бакалова, която според Тома Белев е била сред авторите на последните промени в закона за черноморското крайбрежие, подписани от Борисов, Пеевски, Кирил Петков и Христо Иванов. Законът отваряше нови вратички за застрояване на цялото крайбрежие и беше заклеймен като вреден от природозащитните организации.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини