Сключването на застраховки „Гражданска отговорност“ е блокирано вече четвърти ден

Профилактика и надграждане на информационната система довели до проблема

Сериозен проблем със системата блокира вече няколко дни възможността за сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Шофьори алармират за проблема, включително и в редакцията на Клуб Z.

Той е свързан с профилактика на Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). От Гаранционния фонд (ГФ) предупредиха за казуса със съобщение в началото на миналата седмица.

„Във връзка с планирана профилактика на основната система ЕИСОУКР, свързана и с upgrade и разширяване на основните машини, планираме спиране на система без възможност за влизане в нея от 08:00ч. на 29.06.2024 г. (събота) до 08:00ч. 30.06.2024 г.“, предупредиха от Фонда.

„Профилактиката е планирана и не търпи отлагане, свързана е с подобряване на основните предлагани услуга“, посочиха от там.

След интервенцията обаче нещата, изглежда, са излезли от контрол.

Вчера от ГФ съобщиха:

„След извършената планирана профилактика и upgrade на ЕИСОУКР, се появиха проблеми, свързани с времето за обработка и натрупване на заявки от застрахователните компании. Работи се по отстраняването на проблема. Моля да ни извините за причиненото неудобство.“

И към момента обаче проблемът не е отстранен. От ГФ днес отново напомниха за казуса с профилактиката и за възникналите „технически затруднения“.

„Гаранционният фонд се извинява за причиненото временно неудобство и уверява своите клиенти и партньори, че се полагат всички усилия за възстановяване на нормалното функциониране на системата ЕИСОУКР“, се посочва в съобщението на сайта на ГФ.

Информация за проблема има и на сайта на Комисията за финансов надзор.

Ситуацията е по-сериозна за собствениците на новозакупени моторни превозни средства, които искат да ги регистрират в Пътна полиция. Това не може да се случи без застраховка „Гражданска отговорност“.

ЕИСОУКР свързва информационните системи на МВР и застрахователите. Това позволява всяка сключена застраховка да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд, а контролът да се извършва по електронен път.

 

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини