Виктор Орбан – слуга на двама господари

Приятел на Путин и ръководител на държавата, която председателства ЕС: унгарският премиер Виктор Орбан се опитва да угоди „и на нашите, и на вашите“, пише в коментара си Иван Преображенски.

Унгарският премиер Виктор Орбан за първи път от началото на войната на Русия срещу Украйнапристигна на втори юли в Киев и веднага предложи на украинците едностранно да прекратят огъня – за да могат да започнат преговори за мир със страната агресор Русия. Разбира се, че получи отказ. Като при това Москва не крие, че следи неговата активност внимателно. С какво се обяснява тя – дали само с това, че ден преди визитата на Орбан Унгария пое председателството на ЕС?

Не за първи път е в Киев

Правителственият ръководител на Унгария е посещавал за последен път Украйна в далечната 2015 година, когато се е срещал с Петро Порошенко, а преди това – през 2012-а за среща с Виктор Янукович. Този украински президент, съдейки по политиката на самия Орбан, му е бил много по-близък и разбираем, отколкото Володимир Зеленски, с когото му се наложи да води преговори този път. Подобно на Орбан, Янукович също се бе ориентирал към сътрудничество с Русия. И него, както и унгарския премиер, го обвиняваха, че се опитва да превърне страната си в мафиотска държава. Янукович не успя и сега живее във вилата си в Русия, охраняван от путинските спецслужби.

За разлика от него Орбан все така е на власт в Унгария. Сега държавата му пое и председателството на ЕС, а самият премиер изглежда иска едновременно да седне на два стола: да остане приятел на Владимир Путин и да бъде алтернативен лидер на ЕС. Въпреки цялата алтернативност на унгарската външна и вътрешна политика спрямо общите ценности и курса на ЕС обаче тези две роли се различават твърде много. И опитът на Орбан да ги съвмести напомня за психиатричната диагноза, наречена раздвоение на личността.

Кремълски дивиденти за Унгария

Предложението на Виктор Орбанпърво да се прекрати огънят, а след това да започнат преговори очевидно е неприемливо за Украйна. Володимир Зеленски дори не каза лично нищо по този въпрос, макар неговите подчинени ясно да заявиха, че в Киев отхвърлят тази идея. И е ясно защо: към Путин няма никакво доверие и дори да става дума за примирие (нещо, което Орбан не може да гарантира, а и не се е опитвал да дава такива обещания), то така или иначе би означавало успех за Русия, а не за Украйна, тъй като би дало на Кремъл възможност да запази окупираните територии и да се подготви за нов натиск. В сегашната ситуация за Киев прекратяването на огъня по-скоро би могло до бъде сравнено просто с капитулация.

Впрочем, Орбан не се разстрои от отказа. Докато беше в Украйна, неговият външен министър Петер Сиярто се чуваше постоянно с руския си колега Лавров – така че унгарците в реално време са информирали Кремъл за това как Орбан в Киев фактически защитава интересите на Москва. Основното – демонстрацията на добри намерения по отношение на Русия се състоя, и Унгария може да разчита на дивиденти от страна на Кремъл.

Дневният ред на унгарското председателство на ЕС

Към хронологията на външната политика на Унгария в последните трябва да се добави и изразеното в навечерието на визитата намерение за създаване на нова дяснопопулистка фракция „Патриоти за Европа“ заедно с чешкия експремиер и популист Андрей Бабиш и с Австрийската партия на свободата. Тя няма как да бъде създадена веднага – има нужда от депутати от още най-малко четири държави от ЕС. Но заявката е отчетлива: Унгария председателства ЕС за шест месеца, а премиерът ѝ претендира за ролята на лидер на „алтернативна“ или – както би предпочел да я нарече той - „патриотична“ Европа. При това една Европа, която (в контекста на войната в Украйна) иска да си уреди отношенията с Кремъл.

В дневния ред на унгарското председателство на ЕС има и друга важна точка – миграционната политика. В това отношение политиката си в посока затягане преразглеждат даже Франция и Германия – т.е. Орбан като цяло е в ритъм. Но за разлика от лидерите на демократичните страни, унгарският авторитарен управник може да си позволи да говори и най-нетолерантни неща по отношение на мигрантите, което и прави.

Орбан: лошото момче на Европа

Всъщност опитът на Орбан да седне на два стола – като приятел на Путин и като европейски алтернативен „патриот“ - може да се разглежда и като отговор на мълчалива молба на част от европейските страни. На тях им е трудно да се занимават с популярните сред избирателите, но неприемливи за елита нетолерантни миграционни мерки. Освен това, някои европейски политици биха искали Украйна да започне преговори с Русия, но те не са ѝ го предложили, разбирайки предварително причините за отказа.

И в този момент изведнъж изскача Орбан, който е готов лично да се заеме с тези сложни теми. Той вероятно предполага, че така укрепва репутацията си, а другите европейски лидери просто изчакват: ако успее, няма да възразят – нито в областта на миграционната политика, нито по отношение на преговорите на Украйна с Русия, те просто ще се присъединят. А и да се провали Орбан, не е фатално. Вероятно е този провал да бъде толкова голям, че властта в самата Унгария да се смени и автократите в ЕС да станат с един по-малко.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини