Турция бе близо до сензацията, но Нидерландия показа зъби и е на полуфинал на Евро 2024

Нидерландия се класира за полуфиналите на Европейското първенство по футбол в Германия, след като победи Турция с 2:1 в среща, играна на "Олимпиящадион" в Берлин.

Южната ни съседка поведе в резултата, благодарение на Самет Акайдън, който се разписа в 35-ата минута. "Лалетата" обаче стигнаха до обрат, след като в 71-ата Стефан де Фрай изравни, а в 76-ата Коди Гакпо донесе успеха за тима си.

Така Нидерландия успя да стигне до четвъртфиналите на Европейско първенство за първи път от 2004 година. За място на финала футболистите на селекционера Роналд Куман ще спорят с Англия.

Още в първите секунди на мача се откри много добра възможност пред Мемфис Депай. Той се промъкна в наказателното поле на Турция между двама играчи, след което получи повече пространство и стреля, но неточно над напречната греда в аут.

Салих Йозджан опита да изненада Барт Вербрюген в 10-ата минута с далечен удар, но топката премина над напречната греда в аут.

В 35-а минута Турция изпълни чудесно ъглов удар, като първоначално топката бе изчистена от Ван Дайк, но след това Арда Гюлер я прати обратно в наказателното поле, като Вербруген увисна, а Самет Акайдън се извиси и забоде кълбото във вратата на "лалетата" - 1:0 за Турция.

Инкасираният гол смути нидерландците и те не действаха уверено до края на полувремето. В 42-ата минута Бергвайн стреля извън наказателното поле, но топката мина далеч от целта. Левият бек Кадъоглу на няколко пъти спря пробиви на Дъмфрис, а Гакпо действаше твърде индивидуално.

Втората част започна със смяна за Роналд Куман, като златната резерва Ваут Вегхорст влезе в игра на мястото на Стивън Бергвайн. В 56-ата минута Арда Гюлер изпълни страхотно пряк свободен удар, от дъгата на наказателното поле на Нидерландия, но топката срещна дясната греда на "лалетата".

В ответната атака Депай напредна през центъра и стреля от движение, но твърде слабо и Гюнок улови. В 65-ата минута Кенан Йълдъз изстреля страховита тупалка от границата на пеналта, но Барт Вербруген показа класа и спаси "лалетата" от сигурен гол.

В 69-а минута Депай се добра до топката след изпълнение на ъглов удар и в крайна сметка центрира, а най-високо се извиси Стефан де Врай, като забоде безпопощадно топката във вратата на Турция - 1:1.

В 76-ата минута Дензъл Дъмфрис пусна успореден пас на крака на Коди Гакпо в наказателното поле, който се нагласи и запрати топката ниско в средата на мрежата. Леко случаен гол, но "лалетата" дръпнаха в резултата.

Веднага след втория гол за "лалетата" Турция реагира и потърси изравняването. В 85-aта минута Де Фрай изчисти пред голлинията, а при последвалия удар отново имаше намеса на бранител в "оранжево".

Последваха динамични последни минути, в които двата отбора редуваха опасни положения пред вратите на Барт Вербрюген и Мерт Гюнок, но до нов гол така и не се стигна.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини