Магданоз - малката подправка с големи здравословни ползи

Магданозът е не само популярна кулинарна подправка, но и растение с множество здравословни ползи. Това растение, богато на много витамини, минерали и антиоксиданти, предлага различни ползи за здравето, които го правят ценна част от ежедневната диета. Магданозът е изключително богат на витамини и минерали. Само две супени лъжици (около 8 г) прясно нарязан магданоз осигуряват значителни количества витамин К (153% от дневната стойност), витамин С (16% от дневната стойност) и витамин А (12% от дневната стойност) . Витамин К играе ключова роля в кръвосъсирването и костната здравина, докато витамините А и С са мощни, които подпомагат имунната система и поддържат здравето на кожата и очите.


Магданозът съдържа няколко важни антиоксиданта, включително флавоноиди като апигенин и лутеолин, каротеноиди и витамин С. Антиоксидантите защитават клетките от увреждания, причинени от свободните радикали, като по този начин намаляват риска от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Някои от активните съставки в магданоза, като апигенин и миристицин, имат доказани противовъзпалителни ефекти. Тези вещества могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с множество хронични заболявания, включително артрит и сърдечни заболявания.


Магданозът има традиционна употреба като средство за подобряване на храносмилането. Той може да помогне за облекчаване на подуване и газове, както и да стимулира апетита. Освен това, високото съдържание на фибри в магданоза подпомага здравето на храносмилателната система, като подобрява движението на червата и предотвратява появата на запек. Магданозът има диуретични свойства, което означава, че може да помогне за увеличаване на производството на урина и по този начин да подпомогне прочистването на бъбреците и пикочния мехур от токсини. Това може да бъде полезно за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците и за облекчаване на задържането на течности в тялото. Богатството на магданоза на фолиева киселина (витамин В9) е важно за здравето на сърдечно-съдовата система. Фолиевата киселина помага за намаляване на нивата на хомоцистеин в кръвта, което е свързано с намаляване на риска от сърдечни заболявания.

 

Магданозът може да подпомогне борбата с лошия дъх, благодарение на съдържанието на хлорофил, който има дезодориращи свойства. Редовната консумация на магданоз може също така да подобри здравето на кожата, като помага за намаляване на акне и други кожни проблеми чрез детоксикационните си свойства. Магданозът е много повече от просто украса за ястията. Включването му в ежедневната диета може да подпомогне общото здраве и благосъстояние.


Референции

1. https://www.healthline.com/nutrition/parsley-benefits
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/284490
3. https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-parsley
4. https://www.verywellfit.com/parsley-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4114043

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини