Осъдиха кмета на Доспат инж. Елин Радев, заради неизпълнение на съдебен акт

Кметът на община Даспат инж. Елин Радев е първият градоначалник в Смолянска област, осъден за неизпълнение на съдебен акт през тази година, каза за СмолянБГвести председателят на Административния съд Игнат Колчев. Инж.Радев, в качеството му на длъжностно лице, ще  трябва да плати 700 лева за неизпълнение на съдебно решение. През миналата година жител на с.Късак, завежда дело срещу отказ на кмета да разгледа заяление за изменение на ПУП. През март месец т.г. съдът решава в полза на жалващата се страна и постановява седемдневен срок община Доспат да се произнесе по заявлението. Общинска администрация е осъдена да плати 1590 лева разноски по делото. Късъчанинът чакал година администрацията да изпълни съдебното разпореждане. Тогава той отново се обръща с молба към съда, като в случая в "негова полза работи чл.304 ", който категорично казва какво трябва де се прави. Съдия Красимира Селенова разпорежда да бъде наложена глоба от 700 лева. В съдебния акт кмета Радев се предупреждава, че при повторно нарушение на същото задължение се налага глоба по 500 лв. за всяка седмица на неизпълнението, освен ако това се дължи на обективна невъзможност. Разпореждането може да бъде обжалвано пред тричленен състав на Административен съд – Смолян. 

Производството е образувано от жител на село Късак, община Доспат, който миналата година завежда в съда дело срещу отказ на кмета Елин Радев да разгледа заявление за изменение на Подробен устройствен план. С определение от 19 март 2024 съдът отменя отказа и постановя седемдневен срок за произнасяне на административния орган. И Община Доспат е осъдена да плати 1590 лева разноски по делото.

След повече от година заради липса на произнасяне по преписката, жителят на Късак входира молба на 15 май 2024 за налагане на глоба на кмета.

„Нарушението е първо, но предвид изтеклия период от време от влизане в сила на съдебното определение до момента и липсата на произнасяне по заявлението на молителя, както и засягането в голяма степен на правата на молителя и оправданите правни очаквания, следва да се наложи глоба в размер над минималния по закон, а именно 700 лв.“, се посочва в разпореждането на съдия Красимира Селенова. Магистратът предупреждава със съдебния акт кмета Елин Радев, че при повторно нарушение на същото задължение се налага глоба по 500 лв. за всяка седмица на неизпълнението, освен ако това се дължи на обективна невъзможност.

Разпореждането може да бъде обжалвано пред тричленен състав на Административен съд – Смолян. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини