Доц. д-р Ангел Янков представи книгата си за Малево пред препълнена зала

Изображение 1 от 5

    Днес в НЧ „Отец Паисий 1909“ с. Малево се състоя представянето на книгата „Градиво за старите родословия на село Малево,
    Долен Рупчос. Историко-етноложко изследване“ на доц. д-р Ангел Янков.
    Забележителният труд на автора, чийто роден край е село Малево бе представен от доц. д-р Михаил Груев, директор на Държавна агенция “Архиви” в препълнената зала на Читалището в село Малево.
    „Мисля че с този труд Ангел Янков ще остане не само в историята на Малево и на региона, тази книга ще остане в българската историография затова, защото тя е и образец за коректно, прецизно и критично боравене с различни източници, със сравняване, анализиране и разбира се изграждане на собствена авторова хипотеза“ – каза доц. д-р Михаил Груев в обобщение за колосалния труд на автора, описал родословията на 52 рода от VIII до средата на ХХ век, а възникването на селото очертава през 1622 г.
    Авторът на „Градиво за старите родословия на село Малево, Долен Рупчос. Историко-етноложко изследване“, доц. д-р Ангел Янков благодари на всички свои информатори и личности, които са спомогнали за събирането на материалите, както и на тези, положили своя труд за съставянето на книгата. „Голямата ми благодарност е към Община Чепеларе, която фактически  осигури отпечатването на книгата и то в тираж от 800 броя“, подчерта той.
    „Необходимо е да си представим своя живот като продължение на живота, съществуващ от време оно и няма край. Това е една непрекъсната линия, възходяща ли е, спираловидна ли е, това не го коментираме, но представете си, че сте част от тази брънка и заради това трябва да се пази тази брънка. А Малево има сериозни основания да се гордее със своето минало.“ – каза още доц. д-р Ангел Янков.
    В края на представянето авторът бе поздравен лично от Антоанета Аговска-заместник-кмет на община Чепеларе. „За Община Чепеларе бе чест да осигури финансирането на тази книга. Ние от ръководството на Общината считаме, че е наш дълг да финансираме подобни издания, за да може да се пази, да се съхранява родовата памет, да се знае миналото на нашата община и да я предаваме на идните поколения. Ние считаме, че това не е разход, а инвестиция за бъдещето!“ – каза в обръщението си Аговска.
    Представянето завърши с опашка от желаещи да вземат автограф от доц. д-р Ангел Янков. Книгата може да бъде закупена от касата на Община Чепеларе, НЧ „Отец Паисий
    1909“ - с. Малево и Регионален етнографски музей - Пловдив на цена от 50 лева.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини