Испания е новият европейски шампион! Иберийците покориха Англия на финала

Испания спечели европейското първенство по футбол! "Ла Фурия Роха" спечели финала на 17-ия турнир на Стария континент, побеждавайки Англия с 2:1 в много драматичен мач.

Нико Уилямс (47') даде аванс за иберийците след асистенция на Ламин Ямал. Коул Палмър (73') върна надеждите на "трите лъва", но Микел Оярсабал (86') донесе победата на "ла роха" четири минути преди края.

Така Испания завоюва четвъртата си европейска титла, докатo Англия загуби втори пореден финал на европейско първенство и отново не успя да спечели първи значим трофей от 58 години насам.

Испания пое контрола над топката от самото начало и в първите десетина минута съотношението по този показател бе 80:20 в полза на Испания. В 12-ата минута Нико Уилямс проби отляво и влезе в наказателното поле, но Джон Стоунс направи брилянтен шпагат и изчисти в корнер.

В 15-ата минута англичаните организираха първата си опасна атака. Сака намери отдясно Уокър, който центрира остро по земя, но отбраната на Испания се справи и изчисти. След това Англия на свой ред взе инициативата за няколко минути и организира няколко поредни атаки, които обаче не донесоха сериозна опасност.

Въпреки доминацията на "Ла Фурия Роха", единственият точен удар бе на сметката на островитяните. Той обаче дойде чак в края на първата част. Тогава топката стигна до Фил Фоудън, след като центриране беше отклонено. Футболистът на Манчестър Сити шутира в близкия ъгъл, където добре бе застанал Унай Симон, който отрази. Така първото полувреме завърши без голове.

Играчите на Де ла Фуенте откриха резултата в началото на втората част. Секунди след подновяването на играта Дани Олмо комбинира с Ламин Ямал, той напредна, за да взаимодейства с непокрития Нико Уилямс, а крилото с лекота преодоля вратаря Джордан Пикфорд, предизвиквайки екстаз сред испанската тълпа на "Олимпиащадион".

Англия се втурна в атака с цел да възстанови равенството, но защитата бе сварена неподготвена при отлична контра на Испания. В 66-та минута Дани Олмо намери Ямин Ямал по десния фланг, звездата на тима си нагласи топката на удобния ляв крак, отправяйки диагонален изстрел, спасен от Джордан Пикфорд.

Островитяните в крайна сметка стигна до изравнителното попадение. След перфектна контраатака по десния фланг Букайо Сака намери Джуд Белимгам в наказателното поле, който се пребори за топката и я върна назад за влезлия от резервната скамейка Коул Палмър, който с елегантен удар от 20-ина метра прати топката във вратата.

Радостта на англичаните беше кратка, тъй като Испания стигна до второ попадение. Марк Кукурея пусна превъзходно подаване към Микел Оярсабал, който бе изпуснат от английската отбрана и от близка диатанция нямаше какво друго да стори, освен да прати топката в мрежата на Пикфорд за 2:1.

Така Испания задмина Германия по брой титли. Ла Фурия триумфира още през 1964, 2008 и 2012 година.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини