"Доспат не сте сами" с протест пред Народното събрание поискаха промени в Закона за устройство на територията.

    Снимки и видеоматериали в социалните мрежи показват, че с протестиращите са разговаряли депутати от ПП-ДБ, "Възраждане" и ГЕРБ.

    В редакцията на СмолянБГвести се получи писмо от Гражданско движение "Доспат не сте сами", в което съобщават за провелия се протест пред Народното събрание в София. Припомняме, че недоволството е насочено срещу кмета на община Доспат. Това събитие е продължение на недоволството, започнало в края на юни в родопския град, където малък брой жители се събраха пред сградата на общината, недоволни от действията на кмета инж. Елин Радев. Протестът, организиран под мотото „Доспат не сте сами - Свобода за Доспат“, е насочен към премахването на незаконните постройки в различни населени места, което провокира недоволството на хората. Основните искания на протестиращите включват оставката на настоящия кмет и промени в Закона за устройство на територията. През юни група от 15 души участваха във видео, в което обвиниха кмета Радев в наказателни акции срещу тях, включително изпращане на проверки и заповеди за премахване на незаконно строителство. Въпреки обжалванията, общината продължава да издава повторни заповеди. На протеста в София участниците подчертаха, че проблемите в Доспат не са изолирани и се наблюдават в много малки общини в страната. Те настояват за връщане на старите правила преди 2012 г., които прехвърлят контрола върху общините от 4, 5 и 6 категория обратно в ръцете на държавата. Протестът има за цел не само да промени ситуацията в Доспат, но и да разруши „модела Доспат“ в цялата страна. В заключение, протестиращите заявиха своята решителност да продължат борбата за справедливост и промени в законодателството, които да ограничат злоупотребите с власт в малките населени места, се казва още в писмото.

    Пред еТВ кметът инж. Елин Радев многократно заяви, че тези протести са организирани от хора, които не спазват закона и опитват да спасят незаконните си постройки.За това обикаляли от партия в партия. Намесата на настоящи и бивши депутати от ИТН и ПП-ДБ определи като опит да печелят гласове и да оправдаят ниските си изборни резултати. Както по-рано СмолянБГвести писа, от Областното ръководство на ГЕРБ излязоха с декларация, с която застанаха плътно до инж. Елин Радев.  В нея се казваше, че подкрепят Радев, не защото е сред най-успешните кметове в област Смолян, а защото срещу него е изправена група хора, обединени от абсолютно користни интереси и представящи се пред обществото за жертви.Основен организатор на броженията е Цанко Карталов, около когото се е сформирала клика от хора, които тайно и полека в последните години са си изградили незаконни постройки. И когато след сигнали до общината обектите им бяха проверени и се констатира официално незаконното строителство, те се активизираха. Част от тях се присъединиха към ПП-ДБ и се явиха като кандидати за общински съветници и депутати, други се присъединиха към ИТН, се казва още в декларацията

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини