Илинден е! В Левочево стотици се стичат на тридневен събор

Изображение 1 от 2

    На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк Илия. Старозаветният Пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч." Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня.

    Денят на Свети Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ. По традиция на Илинден много родопски села правят курбани за здраве и берекет.

    Най-много хора обаче се събират в село Левочево, където празникът започна още снощи (19 юли) с музиката на оркестър "Родопско настроение".  Съборът ще бъде открит официално тази вечер от 18:30 часа. Водещ на празничната програма ще бъде Калина Руженова. Днес е предвидена среща на набор 1974, които със свое дарение ще възстановят чешмата "Водицата" в селото. Разбира се, празникът няма да мине без музиката на гайдарския състав "Левочево". В неделния ден от 12:00 часа в параклис "Св. Илия" ще бъде даден курбан за здраве и берекет. За доброто настроение на всички и трикатовите хора ще се грижат оркестър "Мега стил" със солист Сийка Иванова. Вечерта е предвидено народното веселие да продължи в ресторанта на селото.

     
     
    4o
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини