Румъния може да възобнови строителството на канала Букурещ-Дунав

По данни на румънската национална телевизия ТеВеРе, до края на годината може да е приключило предпроектното проучване на канала Букурещ-Дунав, предаде кореспондент на БТА, Мартина Ганчева.

Строителните работи започват още по времето на Николае Чаушеску, през 1986 г., но спират след Румънската революция от 1989 г., въпреки че проектът е изпълнен на 70%. Каналът трябваше да бъде проектиран и построен за пет години, а първоначалната му цена възлизаше на 6,71 милиарда леи (1,44 милиарда евро) без ДДС.

Проектът, известен като „Развитие на реките Арджеш и Дъмбовица за навигация“, беше насърчаван от правителството на Виорика Дънчила от Социалдемократическата партия. Наскоро той отново бе популяризиран от настоящия министър на енергетиката от редиците на Национално-либералната партия Себастиан Бурдужа.

Какви са предимствата

Ако бъде завършен, каналът ще направи възможен морския транспорт между румънската столица и Черно море през Дунав. По него ще могат да се движат шлепове от 2000 тона и тласкач. Те ще могат да превозват много по-голям обем стоки в тонове, еквивалентен на този на няколкостотин камиона, но при по-ниски транспортни разходи и по-ниски емисии.

Според експертите, чрез свързването на град Букурещ с река Дунав, съответно с европейската корабна мрежа чрез воден път, ще бъде постигнат транспортен капацитет от над 24 милиона тона на година.

Завършването на проекта би позволило и директната връзка на Букурещ с други столици и големи европейски центрове като: Белград, Будапеща, Братислава, Виена, Франкфурт, Дуисбург, Ротердам, и др., както и директен достъп до морското пристанище Констанца и през канала Рейн-Майн-Дунав до европейската мрежа от водни пътища.

Ако бъде завършен, бъдещият канал Дунав-Букурещ ще има общо шест хидротехнически възела, четири на Арджеш и два на Дъмбовица, като във всеки ще бъде разположена водноелектрическа централа.

Общо годишното производство на електроенергия в тези пет централи ще бъде 126 гигаватчаса (GWh) на година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини