Община Девин предоставя помощ на фамилиите от с. Стоманово, които останаха без дом след пожар

Община Девин предоставя помощ на фамилиите, чиито имоти изгоряха при пожар в село Стоманово на 22 юни, съобщи кметът на община Девин Здравко Иванов. С решение на Общинския съвет се осигуряват 15 кубика дървен материал за възстановяване на опожарената къща в родопското село. Дарителска акция сред администрацията в Девин събра 1480 лв. в помощ на семействата, а отделно групата общински съветници събраха 1000 лв. дарение, така общата сума е 2 480 лв., посочи Иванов. Дървесината, която се предоставя, е строителна и е от общинския горски фонд, уточни кметът. Дървеният материал ще бъде доставен също безвъзмездно от управата на курортния град. Кампанията, подета в самото село, за набиране на средства за пострадалите продължава. Местните са събрали дотук 300 лв., в помощ на пострадалите семейства. Припомняме, че пожара се разрази на 22 юни. В следобедните часове се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка в имота на Ивайло Аянски. От там за минути пламъците се прехвърлят на двуетажната къща на семейство Пишкинови, която изгаря напълно, заедно с един сеновал и още две плевни. За радост няма пострадали хора, но има изпепелени домашни животни. Според местните, пожара е тръгнал от късо съединение в електрическа инсталация. В гасенето му се включват няколко екипа на пожарната, горски служители и доброволци от селото, така че да не стигне до близката гора. Изгорялата къща е единственият имот и наследство на четирима братя и сестри, които остават от малки сираци. Семейството е бедно и с много усилия успява да събере средства да си купи строителни материали, които складирало в плевнята, като плановете били да санират къщата това лято. Всичко обаче изгоряло, останали само външните стени на сградата.

Припомняме, че пожара се разрази на 22 юни. В следобедните часове се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка в имота на Ивайло Аянски. От там за минути пламъците се прехвърлят на двуетажната къща на семейство Пишкинови, която изгаря напълно, заедно с един сеновал и още две плевни. За радост няма пострадали хора, но има изпепелени домашни животни.

Според местните, пожара е тръгнал от късо съединение в електрическа инсталация. В гасенето му се включват няколко екипа на пожарната, горски служители и доброволци от селото, така че да не стигне до близката гора. Изгорялата къща е единственият имот и наследство на четирима братя и сестри, които остават от малки сираци. Семейството е бедно и с много усилия успява да събере средства да си купи строителни материали, които складирало в плевнята, като плановете били да санират къщата това лято. Всичко обаче изгоряло, останали само външните стени на сградата.

Банковата сметка на семейство Пишкинови, ако някой реши да им помогне:

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини