Представят „Краят“ като вдъхновение - изложба на студенти по романа на Атила Бартиш

    Изложба с творби на студенти бе представена във фоайето на Регионалния исторически музей в Хасково. Илюстрациите са дело на 17 възпитаници на департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет. Творбите са по рома на Атила Бартиш.

    „Края“ е един роман на необикновените човешки съдби, на екстремните чувства, неподправената до грубост откровеност, кипящите страсти, роман на крайностите и предизвикателствата. През фотоувеличителя на фотографа.

    Изложбата идва благодарение на Унгарския културен институт в София и представя илюстрации по книгата на унгарския автор. Илюстрациите са на български студенти по проект, чийто ръководител е доц. д-р Дамян Дамянов.

    Изложбата вече бе представена в Димитровград. В Хасково ще остане до 31 август 2024 г. По-късно ще гостува в Културния център в Харманли, каза джаз музикантът и почетен гражданин на Хасково Димитър Русев – Мутата.

    „Традиционно музеят е едно открито арт пространство, достъпно, както за публиката, така и за творците. Входът е свободен. Всеки е добре дошъл“, каза д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково.

    Изложбата бе представена със съдействието на Община Хасково, Регионалния исторически музей и Джаз клуб „Хасково“.

    Унгарският писател и фотограф Атила Бартиш е роден през 1968 г. в Търгу Муреш (Румъния), а от 1984 г., когато семейството му е лишено от румънско гражданство, живее в Будапеща. Автор е на „Разходката“ (роман, 1995), „Синееща се мъгла“ (разкази, 1998), „Покоят“ (роман, 2001), „Краят“ (роман, 2015) и др. Според литературната критика Бартиш е една от важните фигури на унгарския литературен живот от последните десетилетия. Другото му призвание освен писането е фотографията. Бартиш написва и сценична версия на “Покоят”, която е поставена в Унгарския национален театър.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини