Утре стартира Гайдарското надсвирване в с.Гела! Вижте всичко по-важно от организацията и програмата

Най-големият гайдарски празник в Родопите започва този петък, 2 август, и продължава до неделя, 4 август. За двадесет и първи път в с. Гела ще се проведе Гайдарското надсвирване.За първи път обаче всичко се организира не от Община Смолян, а от Симеон Караколев. Великотърновецът е познат на родопчани като организатор на последните събори на Рожен, както и като председател на фондацията, която издигна Пилон-Рожен.
 Богата фолклорна програма тази година ще се случва  на две сцени.Прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере почитатели на гайдарското изкуство и българските традиции от цяла България и света. Осигурени са и безплатни палаткови лагери, които ще дадат възможност на любителите на къмпингуването да се насладят на родопския празник.

В първата вечер на събора – петък, 2 август, на сцената ще се качат оркестър „Евридика“ и една от най-обичаните народни певици Ваня Вълкова. Освен тях всички желаещи гайдари ще могат да покажат своя талант на голяма сцена и да вземат участие във фестивалното гайдарско надсвирване.

На 3 август, събота, в 17:00 часа, стартира хороводен концерт, който ще продължи до малките часове на нощта. Най-доброто от българския фолклор ще представят оркестрите „Пампорово“ и „Каба кабадайлии“, както и гайдарската формация „Орфей“ и талантливата певица Светла Дукатева. Вечерният концерт ще бъде на амфитеатралната сцена на събора и ще донесе 8-часова наслада на всички посетители.

Родопска кухня, чевермета, специалитети, бутикови фермерски храни, талантливи занаятчии и забавления за най-малките ще очакват всички посетители на събора. Целта на Гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни и да осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата страна, като по този начин се спомогне за запазване спецификата на инструмента.

Входът за събора е свободен!

Лицензиран транспорт ще превозва всички желаещи посетители на събора от и до четири точки – Смолян, Пампорово, Широка лъка и Гела. За улеснение и облекчаване на трафика сме предвидили обществен транспорт, който да облекчи автомобилния трафик към безплатните паркинги на събора, както и да осигури възможност на всички посетители да достигнат до Илиденските поляни над село Гела и без личен превоз. Автобусите ще се движат по следното разписание:

Посока КЪМ „ГАЙДАРСКО НАДСВИРВАНЕ, С. ГЕЛА“

  • От Смолян: спирката ще е на хотел „Смолян“. Цена на билета: 10,00 лв./човек.

    • Петък: 10:00 ч., 12:00 ч., 14:00 ч.
    • Събота: 09:00 ч., 10:00 ч., 12:00 ч.
    • Неделя: 10:00 ч., 11:00 ч.
  • От Пампорово: спирката ще е на хотел „Дан Мар“. Цена на билета: 8,00 лв./човек.

    • Петък: 10:30 ч., 12:30 ч., 14:30 ч.
    • Събота: 09:30 ч., 10:30 ч., 12:30 ч.
    • Неделя: 10:30 ч., 11:30 ч.
  • От с. Широка лъка: спирката ще е на Национално училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" (НУФИ). Цена на билета: 6,00 лв./човек.

    • Петък: 08:30 ч., 09:30 ч., 10:30 ч., 11:30 ч.
    • Събота: 08:30 ч., 09:30 ч., 10:30 ч., 11:30 ч.
    • Неделя: 08:30 ч., 09:30 ч., 10:30 ч.
  • От с. Гела: до „ГАЙДАРСКО НАДСВИРВАНЕ, С. ГЕЛА“. Цена на билета: 3,00 лв./човек.

    • Петък: от 08:00 ч., на всеки 30 мин или веднага след напълване;
    • Събота: от 08:00 ч., на всеки 30 мин или веднага след напълване;
    • Неделя: от 08:00 ч., на всеки 30 мин или веднага след напълване.

Посока ОТ С. ГЕЛА към с. Широка лъка, Пампорово и Смолян:

  • Петък: 14:00 ч., 16:00 ч., 18:00 ч., 21:00 ч.
  • Събота: 14:00 ч., 16:00 ч., 18:00 ч., 21:00 ч.
  • Неделя: 14:00 ч., 16:00 ч., 18:00 ч.

Цените са в посока и важат до мястото на провеждане на самия събор, независимо от коя точка се ползва транспортът. При нужда ще се пускат допълнителни автобуси.

През целия ден всеки желаещ да се докосне до магичния родопски инструмент ще може да го направи абсолютно безплатно, както и да получи основни насоки и първи уроци по свирене. Наред с това ще има демонстрации как се създава и сглобява гайда и любопитни насоки при избора на този инструмент.

За любителите на къмпингуването сред природата ще има обособен безплатен палатков лагер. На него ще се настаняват също кемпери и каравани на база диво къмпингуване. Настаняването ще се извършва чрез насочване от органите на реда към подходящите за целта места. Предварителни заявки и резервации няма да се приемат, а настаняването се определя по реда на пристигане! Настаняването в палатковия лагер и паркирането на автомобили е абсолютно безплатно и не подлежи на никакво таксуване! Не се допуска силна и заглушаваща програмата на събитието музика по време на трите дни на събора. Пазенето на тишина в часовете от 00:00 до 07:00 часа е задължително! Разполагането на палатки, каравани и кемпери на територията на събора, но извън зоните за къмпингуване, е забранено! Търговската дейност без изричното съгласие на Организатора е забранена!

Забранява се паленето на открит огън в палатковия лагер. Допуска се ползването на барбекюта и скари на дървени въглища. Превозните средства трябва да се паркират само на определените за това места. Абсолютно е забранено паркирането на превозни средства върху търговските площи, свободните зелени зони и на места, различни от указаните за паркиране!

На 3-ти август 2024 г., събота, от 11:00 ч., за първи път у нас, по време на Гайдарското надсвирване и традиционния събор на родовете в село Гела, ще се проведе подготовка за рекордно дълго свирене на гайда на открито, без почивка. Атрактивното продължително надсвирване ще бъде предвестник на кандидатстване за рекорди на Гинес. За първите двама смелчаци, издържали най-дълго да свирят на гайда без пауза, ще има грамота,

 
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини