И в Доспат стягат тридневен празник с участието на Преслава, Теди Александрова, Николина Чакърдъкова и куп фолклорни изпълнители

Доспат се стяга за прочутия си празник и събор на чешмарите. Той ще се проведе на 23, 24 и 25 август 2024 г. край водите на яз. Доспат. Тази година родопският град чества 50-годишнина.

Фестивалът ще се проведе на две сцени. Програмата започва от 18:30 часа (петък) с фолклорна музика от различни краища на страната. От 20:30 до 22:00 часа се очаква да се вият пъстрите хора с музиката на Николина Чакърдъкова. В 22:15 рязко ще се смени стилът на музиката, защото тогава започва концерт на фолк-фурията Теди Александрова.

Празничната програма ще продължи на 24-ти август (събота):
От 10:00 до 17:00 часа ще има фестивал на народното творчество. Надпяване и надиграване на съставите за автентичен фолклор от регион Смолян и други области на страната. В програмата е включен и концерт на народната изпълнителка Невена Момнева.
Веднага след това ще започне церемонията за награждаване на чешмарите в общината.
След концерта на Николай Славеев от 22:00 часа ще започне тържествено откриване и приветствие от кмета на община Доспат инж. Елин Радев. След него настроението се очаква да взриви фолк-звездата Преслава.

За последния празничен ден е предвидено отново няколко часа надпяване и надиграване на съставите за автентичен фолклор от регион Смолян и други области на страната. По обяд започват големите фолклорни концерти на обичаните народни изпълнители Денис Махуров и Светла Дукатева.
Традиционният турнир по народна борба, известен още като пехливански борби, ще започне от 13:00 часа.

Доспатският събор е един от най-големите в областта. Известен е с това, че на него се събират хора от Гоцеделчевско, Пазарджишко и Велинградско. Освен за да се веселят, те идват и заради стотиците търговци, които разполагат сергии с огромно разнообразие от стока по време на събора.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини