Децата от Съюза на инвалидите огласиха Смолянските езера /галерия/

    Отново на Смолянските езера се проведе годишният празник за децата от Съюза на инвалидите в Смолян под надслов: „Творчество, спорт и радост“. Придружени от родители и близки, пристигнаха деца от общините Смолян, Доспат, Чепеларе и др. Поканени бяха и настанени деца в двата дома в Смолян - на Каптажа и в Устово.
     
    Отново родопски одеяла на поляната пред параклиса „Свети Дух“. Отново радостни срещи и нови запознанства огласиха района край едно от езерата. По установена и желана от децата традиция екипът на Съюзната организация на инвалидите в Смолян подготви интересни игри със спортни уреди, играчки, книжки, почерпка. И всички получиха подаръци – дрешки, различни занимателни игри и лакомства.
     
    Този празник се провежда от 2013 г. по проект на Европейския информационен център „Европа Директно“ - Смолян. Стартира от тогавашната Младежка доброволческа организация „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“, наследена през 2017. от Детската доброволческа организация към храм „Свети Николай Чудотворец“ – Смолян, с духовен наставник отец Васил Маджаров. Идеята е от различни общини в областта децата да се срещат със свои връстници сред природата, да се опознаят и разкажат за себе си, да упражняват заедно спорт и творчество.
     
    В основата на провеждането на празника е Съюзната организация на инвалидите в Смолян, която организира за децата и Коледен празник, както и скромни прояви за Баба Марта и Първи юни. Регионалният координатор Петя Николова сърдечно поздрави всички присъстващи и пожела нови срещи и общи бъдещи радости. Поздрави всички и отправи добри пожелания от името на досегашната председателка Захаринка Славчева.  Тя обяви, че празникът се провежда със съдействието на община Смолян и изказа благодарност.
     
    Новата председателка на Съюза на инвалидите в Смолян Ани Шаркова също поздрави всички с празника и заяви: „За мен е удоволствие да продължа тази благородна традиция на Захаринка Славчева, сега почетен председател. И най-голямата радост за мен е да виждам толкова много усмивки.“
     
    Проявата финансово бе подкрепена от Сюзната организация на инвалидите, от „Европа Директно“ и малките доброволци от Неделното училище в храм „Свети Николай Чудотворец“. Те осигуриха средства от две свои благотворителни изложби с ръчен труд и под ръководството на учителката по Вероучение Мария Христева - за Коледа и за Великден.
     
    За поредна година вкусния обяд заедно със сладоледа поднесе фирма „Пампорово Бус“ с управител Албен Чавдаров и с участието на целия колектив. Фирмата осигури за всички и безплатен транспорт от Смолян до езерата и обратно. Похвално!
     
    Преживяхме благодатен ден, който зарадва много деца и родители.
     
    Росица Примовска
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини