Председателят на ОбС Димитър Кацаров: Не съм и няма да взема нито лев командировъчни

С 30 хиляди лева е по-нисък бюджетът, осигуряващ работата на Общинския съвет в Смолян за 2024 година спрямо предходната. Това се дължи на намалените разходи и направените икономии, обясни председателят на местния парламент Димитър Кацаров. На пресконференция днес той направи отчет за работата на ОбС-Смолян за първите шест месеца на годината. В отчета е включено и времето от 13 ноември до 31 декември м. г. Общият годишен бюджет е 442 740 лева, като основният разход в него са заплатите на общинските съветници, които са определени със закон на 70% от средната брутна заплата в общината. Те не могат да се
пипат, коментира Кацаров. За сметка на това могат да се направят икономии. Например от перото командировки в чужбина не са похарчени никакви пари. "Не ползвам командировъчни, няма и да взимам докато съм председател на Общинския съвет", каза Димитър Кацаров. Допълни, че е поканен и му предстои служебно пътуване в Римини, Италия, и е изпратил писмо до кмета, че всички разходи са за негова сметка. В бюджета на Общинския съвет са заложени средства за въвеждане на електронна система за гласуване, заедно със софтуер и хардуер, в размер на 15 хиляди лева, които още не са оползотворени.
От началото на работата на Общинския съвет до края на юни са проведени 11 заседания - 10 редовни и 1 извънредно. Приети са общо 243 решения, 7 от тях са върнати от областния управител, като едно от тях е изменено, 1 е прието отново и само 5 са отменени изцяло. За 3 решения има жалби в Административния съд, две от тях са оставени без разглеждане. Административният съд в Смолян е отменил 1 решение, но тече производство във Върховния административен съд.
При проведените до момента заседания на местния парламент няма констатирани отсъствия от общински съветници по неуважителни причини, 28 са отсъствали по уважителни, т.е. уведомили са предварително председателя писмено за отсъствието си. При заседанията на постоянните комисии 11 съветника са отсъствали по неуважителни причини и те съответно са лишени с 10% от възнаграждението им, отчете още Кацаров.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини