Новият православен храм в Забърдо е съграден, предстои да бъде изографисан

Нова църква е изградена в чепеларското село Забърдо. Храмът, който ще носи името „Свети Георги Победоносец“, вече е готов, но предстои да бъдат изографисан. За първи път селото беше огласено от тържествен камбанен звън на този Великден от новия храм, каза основният му ктитор Юри Ангелов.
Църквата е първата в селото, досега Забърдо имаше само един параклис, посветен на Света Богородица. Новият храм е построен в центъра на чепеларското село, срещу кметството. Инициативата за съграждането му беше подета през 2012 г.
„Аз имах намерение да изградя параклис в моя имот в Забърдо, където имам къща за гости. На освещаването на къщата споделих идеята със свещеник Апостол Аролски. Той я подкрепи, но спомена, че след параклиса ще е добре да изградим и храм. Тогава взех категорично решение да започнем с изграждането на храма. Идеята бе подкрепена от множество забърдовци. Избрахме църковно настоятелство и на кой светец да го посветим и така дадохме началото. Предстояха множество предизвикателства, свързани с избор на терен, изготвяне на проекти и тяхното одобрение. Благодарение на проектантски екип,
с ръководител арх. Атанас Каджебов, проектът бе изготвен безвъзмездно. Бяха необходими 10 години, за да преминем през всички перипетии и през 2022 г. стартирахме строителството. То се реализира с помощта на множество дарители от Забърдо, от познати и непознати родолюбиви българи. Ще спомена най-големите: д-р Наталия Терзиева и нейният съпруг инж. Славчо Терзиев, адвокат Тодор Батков, Пламен Гъмчевски, Александър Ангелов, Венцислав Георгиев, кооперация „Айдарица“, Петьо Граматиков, ЦИМА ООД, Бачковски манастир, Ружка Генова и много други. С тяхна помощ изградихме двуетажна постройка: ритуална зала и самия храм на втория етаж. Изпълнителят е строителна фирма „Дюлгер“ - Смолян. Двата
купола и кръстовете са дело на фирма „Киприда“ – Смолян“, каза Ангелов.
Дограмата, покрива, измазването, подовите настилки и т.н. са дело на малки фирми и физически лица, като всеки от тях направил своето дарение под различна форма. „На всички тях, както и на множеството други дарители изказвам искрени благодарности за тяхната щедрост! Нека да са здрави и благословени!“, каза Ангелов.
Градежът започна реално през октомври 2022 г., когато Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений -  викарий на митрополит Николай извърши богослужебното последование по полагането на основния камък за построяването на  храма „Свети Георги Победоносец“, в съслужение със свещеници от Смолянско и Пловдив.
Наложило се църквата да е двуетажна, тъй като ската, до който е, е много стръмен. „Трябваше да вкопаваме в самия скат, затова я повдигнахме на 4 метра и 5 см от кота нула. На първия етаж е ритуалната зала, където ще се правят църковни бракове, кръщенета и други служби. Планувам там да направим в една част и кът за музей на бита на Забърдо“, каза Ангелов.
Припомняме, че селото е известно с халищата си, описани в един от разказите на Николай Хайтов. „В момента завършваме настилката на двора, изгражда се иконостаса, който се прави от екип с ръководител Виолета Петрова от с. Момчиловци.
Предстои да се нанесе необходимата шпакловка, а зографисването ще се прави на място от екип зографи от Бачковския манастир най-вероятно от пролетта на следващата година, след като напълно изсъхне шпакловката. За зографисването ще помогне голям дарител, спомоществувател на Бачковския манастир“, каза още Ангелов.  
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини