Чилито е полезно за сърцето

Чили е подправка, която не само придава пикантност на храната, но е и полезна за здравето. Основната активна съставка в чилито е капсаицин, който притежава термогенни свойства, ускорявайки метаболизма и помагайки за изгарянето на калории. Ето защо чилито може да е полезно за хора, които искат да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. Освен това, капсаицинът може да помогне за контролиране на апетита, като намалява желанието за консумация на прекомерно количество храна. Изследвания показват, че консумацията на чили може да увеличи нивата на ендорфини и серотонин в мозъка, което подобрява настроението и намалява стреса и депресията. Това е една от причините чили да бъде наричан „естествен антидепресант“. Чили също има мощни антиоксидантни свойства.


Антиоксидантите помагат за борбата със свободните радикали в организма, които могат да причинят клетъчни увреждания и да допринесат за развитието на хронични заболявания като рак и сърдечно-съдови заболявания. Някои изследвания показват, че редовната консумация на чили може да намали риска от развитие на тези заболявания. Още една важна полза от консумацията на чили е подобряването на кръвообращението. Капсаицинът спомага за разширяването на кръвоносните съдове, което подобрява кръвотока и намалява риска от тромбози и други кръвоносни проблеми. Това може да има положителен ефект върху кръвното налягане и да подпомогне сърдечната функция.


Чили също може да има противовъзпалителни свойства. Възпалението е основна причина за много хронични заболявания, включително артрит, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Капсаицинът може да помогне за намаляване на възпалението в организма, което може да облекчи симптомите на тези състояния и да подобри общото здравословно състояние. Освен това, чили може да подпомогне храносмилането.


Капсаицинът стимулира производството на стомашни сокове и ензими, което може да подобри храносмилането и да помогне за предотвратяване на храносмилателни проблеми като запек и газове. Може също да има и антибактериални свойства, които помагат за борбата с бактериалните инфекции и поддържането на здрава стомашно-чревна флора.


Въпреки всички тези ползи е важно да се отбележи, че консумацията на чили трябва да бъде умерена, особено за хора с чувствителен стомах или гастроинтестинални проблеми. Прекомерната консумация на чили може да доведе до дразнене на стомаха и други неприятни симптоми. Въпреки това за повечето хора умерената консумация на чили може да предложи значителни здравословни ползи.


Чилито е не само вкусна подправка. От подобряване на метаболизма и кръвообращението до намаляване на възпалението и риска от хронични заболявания, чилито може да бъде ценен елемент от здравословната диета. То е универсална подправка, която може да се добавя към супи, яхнии, сосове, маринати, печива, пица и салати. В супите и яхниите придава дълбочина и топлина, докато в сосовете и маринатите добавя пикантност и подобрява вкуса. Може да се използва и в печива за интересен контраст. Поръсете малко чили върху пица за допълнителна пикантност или го добавете към салатни дресинги за засилване на аромата.


Референции:

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0033062014001900
2. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/019262331244447
3. https://openheart.bmj.com/content/2/1/e000262
Прочети още на: Чилито е полезно за сърцето | Puls.bg - https://www.puls.bg/khranene-c-21/chilito-e-polezno-za-srtseto-n-51645

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини