В Доспат създадоха комитет, който да пази кметът Елин Радев от Парламентарна комисия, която го проверява за злоупотреба с власт

В Община Доспат беше създаден Инициативен комитет в подкрепа на Кмета на Община Доспат инж. Елин Радев. В комитета участват кметове на населени места, граждани, представители на фирми и др. Председател на Инициативния комитет е Емилия Рашинова, специалист „Социални дейности“.

Създаването на Комитета е в отговор на създадената Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на Община Доспат – Елин Радев. 

От Инициативният комитет смятат, че информацията, която се представя от Временната парламентарна комисия по време на първото изслушване е тенденциозна и не отговаря на действителността. За всичко това те имат събрани материали и доказателства, които ще представят на Временната парламентарна комисия.

С подписки, декларации, писма чрез Инициативния комитет ще бъдат предоставени позициите в писмен вид на вниманието на Временната парламентарна комисия.
В подкрепата за Кмета на Община Доспат с изпратени писма и декларации участват всички детски градини и училища, Местна инициативна група Високи Западни Родопи-Борино-Доспат-Сърница, Местна инициативна рибарска група: Батак-Девин-Доспат, почти целия бизнес в общината, джамийските настоятелства, Съюза на репресираните в общината, Съюза на глухонемите в общината, Съюза на инвалидите в общината, общински съветници, всички кметове на населените места. За 20 часа близо 2700 подписи се събраха в подкрепа на кмета на общината, като броят им непрекъснато се увеличава.
Представителите на близо 160 обекта от бизнеса са подкрепили кмета (което е 98% от бизнеса).От Инициативният комитет съобщиха, че при такава представителност Временната парламентарна комисия трябва да се съобрази с мнението на хората, подкрепящи кмета инж. Радев. На този фон няколко души нямат никаква представителност и не трябва да излизат от името на жителите на Община Доспат, 10 човека не са жителите на общината.
Не е редно законодателната власт да се меси в работата на изпълнителната, която се избира от хората. Същите тези хора дават и оценката по време на избори, а не народните представители.Считаме, че Временната парламентарна комисия се явява на практика един репресивен орган срещу кмета на община Доспат и се дава трибуната на тенденциозно на няколко души да изразят мнението си, а позициите на болшинството хора не се взема под внимание, смятат от Инициативния комитет.От Инициативният комитет определиха напрежението, което се създаде чрез участието и на народни представители в кампанията срещу кмета на община Доспат рефлектира директно върху живота в общината. Съобщават се информации, които предимно внушават твърде тенденциозно, представят се нещата по определен начин, които обслужват за съжаление определени интереси. Ние гражданите от Община Доспат с подписите си заставаме зад Кмета инж. Елин Радев и няма да се поддадем на провокациите. Не бива и не може с лека ръка да се игнорира свършеното и работата не един кмет, защото Община Доспат е избрала посоката – да се развива и да върви напред.Призоваваме Временната парламентарна комисия да преосмисли работата си и да отговори на въпросът дали не работи твърде тенденциозно и едностранчиво и дали не представя само едната гледна точка?, съобщават още от Инициативния комитет. Позицията им бе разпространена от пресцентъра на Община Доспат.

В социалните мрежи пък от Гражданско движение "Доспат не сте сами", разпространиха аудиозапис. Твърди,се че  гласа, който заплашва и изисква  е на кмета на Доспат инж.Елин Радев. Записът се разпространява със следният текст: Скандално! Запис как се притискат хората в Доспат със заплахи за "опраскване" от кмета Елин Радев. / В случая става ясно, че обект на натиск и заплаха е горски служител/"Искате ли да чуете как кмета на Доспат Елин Радев притиска държавни служители и им казва, че ще ги " опраска"? Че ги бил подготвил за уволнение, но компромис – „младо момче си, трябва да се развиваш и трябва да докараш 50-60 гласа. Ще ни направиш едно списъче. Пък после ако ти трябва земя, нещо общинско – трябва да се развиваш“ Искате ли да чуете от кмета как всички служители в горското, училище, детска градина минават през него? Инструктират се. Дават се задачи. Ето това е Доспат! Днес бяхме на изслушване в Парламента. Представихме този запис на вниманието на народните представители.Във връзка с образуваната Парламентарна комисия за разследване на кмета на община Доспат, вече е задействан целия административен апарат на общината.Получаваме обаждания от разтревожени жители, които споделят, че са спирани на улицата от кметове на села в община Доспат, от служители на община Доспат и директно им се казва, че трябва да се подпишат в подписка в подкрепа на кмета.Живеем в свободна държава, в която всеки има право да се подпише или не където сам реши.Както всички вече видехте, свободата в Доспат е нещо относително.Изключително недостойно е да се използва страха на хората, за да се принуждават да подписват неща, с които не са съгласни.Да, подписват ги. От страх. За да запазят работата си. За не уволнят внучката им. Причини много.Точно срещу този модел се борим и точно този модел на управление трябва всички заедно да изпратим в миналото.

Текстът е подписан от "Доспат, не сте сами"
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини