Депутати виждат удар на Пеевски срещу Вълка, Борисов е пас

Дългата ръка на Делян Пеевски бе посочена от депутати като причина за акциите срещу Румен Гайтански - Вълка и кърджалийски бизнесмен, считан за близък до бившия кмет на Кърджали Хасан Азис.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да пази дълбок неутралитет и предпочита да коментира с шегички войната в ДПС, която се води със средствата на Наказателния кодекс

„Явно антикорупционната комисия действа по команда от г-н Пеевски“, коментира заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Божидар Божанов.


Преди седмица ПП-ДБ внесе в парламента иска за уволнението на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев с аргумента, че е „бухалка на Пеевски“. Искането все още не е вкарано за разглеждане в комисиите и най-вероятно ще стане за септември.

„Това, което се случва в момента, е, че институциите, които трябва да пазят обществения ресурс, се използват за разчистване на сметки“, допълни Божанов.

Той напомни, че „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ от години настояват за разследване на кредита за близо 150 милиона лева, отпуснат от Българската банка за развитие на Румен Гайтански – Вълка. Реакция досега не е имало.

„Ние и колегите от „Продължаваме Промяната“ от години призоваваме за разследване именно на тази сделка. И прокуратурата, и антикорупционната комисия от години не правят нищо, докато не дойде моментът, в който трябва да се разчистят нечии сметки“, каза Божанов.

„Това, което видяхме, че вече излезе като новина, е, че Мавродиев и Вълка са избягали от държавата. Защо? Защото чадърът, който ги закриляше в последните години, се вдигна“, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.


Той припомни, че още като бил министър на икономиката е казал, че Българската банка за развитие се източва.

„Един заем, който Вълка беше взел за 145 милиона, сега държавата получи за него само 3,5 млн. Реално загубихме над 140 млн. държавни пари, защото Вълка можеше спокойно да ги открадне под покровителството на ББР“, коментира Кирил Петков и отбеляза, че 140 млн. лева са 30 детски градини.

Той попита какво прави председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев през всички тези години.

„Последните три години ние давахме цялата информация - над 1 млрд., откраднати от ББР, казвахме го по новини, навсякъде, г-н Славчев не правеше абсолютно нищо. Изведнъж чадърът се вдигна и реши да стане бухалка заради Пеевски и изведнъж те изчезнаха“, посочи Петков.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също определи акцията като политическа поръчка и заяви, че държавното обвинение се използва като „бухалка на Пеевски“.

„Виждаме как в някои случаи прокуратурата действа, в други не. Странно защо прокуратурата се задейства срещу лице, което, според медиите, е свързано с Ахмед Доган, т.е. прокуратурата удря Доган. Или иначе казано Пеевски, който е собственикът на прокуратурата, удря прекия си съперник. Това значи, че прокуратурата се използва за бухалка в ръцете на Пеевски“, заяви Костадинов.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предпочете да играе пас по темата. Той заяви, че в момента не знае какво се случва. Попитан дали според него прокуратурата не изпълнява политическа поръчка, той отговори, че заради липсата на редовен кабинет, „който каквото направи в тези служби, може веднага да бъде обвинен, че изпълнява политическа поръчка“.


„Може би когато парламентът излиза във ваканция или в предизборна кампания, всички в България трябва да излизат във ваканция - и прокурори, и съдии, за да не ги обвинят в политическа поръчка“, пошегува се Борисов.

БСП отказа коментар по темата.

Бившият депутат Владслав Панев („Зелените“) каза, че реакцията на правоохранителните органи срещу Румен Гайтански е закъсняла.

„Очевидно влизането в имоти на Румен Гайтански има връзка и с войната в ДПС. Той е от лобито на Доган. Пеевски има контрол върху службите и антикорупционната комисия“, каза Панев.

„Още по-важно е да се знае, че когато си силен като Гайтански и масата за покер се обръща, и може да си от слабата страна. Тези, които имат вземане - даване с държавата да го знаят“, предупреди Панев.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини