За Широка лъка днес е голям празник, стотици се поклониха на Света Богородица в Пампорово /галерия/

    „Където и да си, за голямата черква да си дойдеш!“. Това са думи на възрастни широколъчани към по-младите по повод честването на християнския празник Голяма Ботородица, когато Широка лъка отбелязва своя празник. Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в селото е построена със султански ферман само за 40 дни през 1834 г. и сега отбелязва своята 190-годишнина. В навечерието на празника Голяма Богородица в Широка лъка имаше тържествена заря с участието на 101-ви Алпийски полк. Гости на празника бяха зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, председателят на Общинския съвет полк. Димитър Кацаров и други.
    Днес дворът на храма се изпълни с десетки вярващи. Литургията отслужи отец Васил Марински. Той благослови и храната. 30 казана с курбан бяха раздадени за здраве.
    Празникът продължава тази вечер на площада в Широка лъка с народно веселие.

    В Пампорово стотици също се поклониха пред Света Богородица. Храмът се оказа тесен да побере поклонниците. Иконата на Успение Богородично бе изнесена тържествено и двама свещеници отслужиха водосвета пред църквата. За вярващите имаше и благословена трапеза.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини