40 деца се обучаваха как да пазят горите от пожар

    Служители на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) - Смолян, Южноцентралното държавно предприятие, Регионалната дирекция по горите – Смолян и Държавно горско стопанство - Смолян, организираха вълнуващо и образователно приключение за близо 40 деца, които са на лагер край Смолянските езера. Денят се превърна в незабравимо изживяване за малчуганите, които научиха как да опазват горите от пожари и каква е важната роля на пожарникарите и лесовъдите в тази мисия.

    Мероприятието започна с приветствени думи от комисар Чавдар Кичуков, директор на РСПБЗН Смолян, и инженер Георги Кисьов, директор на Регионалната дирекция по горите – Смолян. Те подчертаха значението на превенцията срещу горските пожари и насърчиха децата да бъдат отговорни и внимателни, когато се намират сред природата.

    Децата участваха в редица образователни и забавни игри, организирани от пожарникарите и лесовъдите. Темата на урока по горска педагогика „Безотговорността е най-опасната искра“ беше основният акцент, като чрез нагледни примери децата разбраха колко важно е да се грижим за природата и да предотвратяваме пожари. Те бяха впечатлени от демонстрацията с дрон, който се използва за откриване и следене на огнища на пожари от въздуха.

    Екипи от РСПБЗН Смолян с два пожарни автомобила, представиха модерното оборудване на колите. Инспекторите Юлия Таипова и Иван Еков от отдела по превенция разясниха на децата как работи всяко от специализираните устройства, включително пожарогасителите, маркучите за вода и дихателните апарати, които помагат на пожарникарите да действат в задимена среда.

    След като се запознаха с техниката, децата имаха възможността да приложат наученото на практика. Те гасиха импровизирани малки огнища с топалки, което им показа колко важно е да се реагира бързо, за да се предотврати разрастването на пожара. Вълнението нарасна, когато получиха шанс да използват истински пожарникарски маркуч.

    Кулминация в емоциите обаче предизвика възможността да се качат на автоматичната пожарна стълба, която им разкри панорамна гледка към околностите на Смолянските езера. Моментът беше изключително атрактивен и вдъхновяващ Възможността да се насладят на пейзажа от високо имаха и преминаващи туристи.

    В края на деня всички участници получиха медальони, изработени от екологични материали, както и книжки „С огъня шега не бива“, за да си спомнят за научените уроци. Накрая, те бяха почерпени с лакомства, което допълнително подслади деня им.

    В живописната обстановка на Родопите децата не само се забавляваха, но и научиха как да пазят природата от пожари. Това полезно и вълнуващо лятно приключение е част от информационно-образователната кампания за опазване на горите от пожари, организирана от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Инициативата обогати знанията на децата и ги насърчи да бъдат по-отговорни към природата и нейната защита.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини