Новият шеф на "ВиК" инж. Тотев: Започвам с летящ старт

Изображение 1 от 2

    Днес в 13 часа новият шеф на "ВиК"-Смолян инж. Костадин Тотев официално встъпи в длъжност. Представи го зам.-областният управител Красимир Даскалов, който отговаря и за ВиК сектора. Инж. Тотев заменя на поста досегашния управител инж. Георги Василев. На колегите си е добре познат, защото дълги години беше зам.-управител на дружеството. Назначен е с решение на Управителния съвет на "ВиК" Холдинга, а днес вписването му в Търговския регистър стана факт.

    "Господин Тотев е дългогодишен зам.-директор на дружеството, той е запознат с всички проблеми, вие също много добре го познавате, сигурно много голяма част от вас са работили с него, знаете начина му на работа. Проблемите във ВиК сектора са доста, те са в цялата област, тазгодишното продължило дълго време засушаване ги извади още по-показно пред всички нас. Надявам се обаче, че с добра организация, координация и добро управление на силите и средствата ще успеете да се справите с всички проблеми", каза пред служителите на дружеството зам.-областният управител Красимир Даскалов.
    "Да си пожелаем спорна работа, знаете, че има доста деструктивни неща, които трябва да си влязат в ред, да възстановим нормалното водоподаване за населението. Знаете, че има проблеми на няколко места, като започнем от Девин, минем през Павелско, стигнем до Малка Арда, до Мадан, което са недопустими неща, така че смятам, че с общи усилия и съвместно ще се справим. Познавате ме, знаете, че моята врата е отворена за всеки по всяко време и всеки може да влезе при мен когато си поиска. При мен забранени въпроси няма", подчерта новият управител на "ВиК".

    Въпросите към инж. Тотев от журналистите не закъсняха - за авариите, селищата без вода, водния цикъл. Той подчерта, че още тази седмица започва с решаването на проблемите. "За мен е недопустимо да има такива аварии, както са в Девин, както са в Мадан, както е в Павелско, както е в Малка Арда. Управителят, главният инженер да не отидат на място, съжалявам, но това е недопустимо. Това за мен е едно неглижиране на населението, от което чакаш приходи", каза инж. Тотев. Още тази седмица той ще събере всички началници на участъци от областта, за да изложат проблемите по места и да започне решаването им. "Започваме с летящ старт. Аз познавам дружеството до основи, едва ли някой го познава по-добре от мен", каза Тотев. Допълни, че знае всеки водоизточник и познава всеки водомайстор по малко име.

    Относно Девин и честите аварии там, заради които курортният град остава без вода през ден, е предвидил няколко стъпки. Предстои работна среща с кмета на Девин Здравко Иванов и управителите на бутилиращите компании "Девин" и "Балдаран". "Всяко едно дружество има концесия. Девинска минерална вода имат 14 литра в секунда, където ще сложим едни ограничители, т.нар. регулатори за количества. А "Балдаран" има 8 литра в секунда. И те ще си получават това, за което са получили концесия и капка повече няма да получават", категоричен беше Тотев. Другият проблем на Девин е остарялата и амортизирана водопроводна мрежа. "Нямам обяснение защо досегашните двама управители не предприеха необходимото да се монтират няколко регулатора за налягане, да се свали налягането във водопроводната мрежа, за да не се получават тези ежедневни аварии и да остава целия град без вода. Защото не може една амортизирана водопроводна мрежа да поеме налягане от 8 атмосфери. То трябва да се свали до 4, за да има нормално водоподаване. Там където има аварии, да ги намерим, да ги отстраним, да стабилизираме града, докато започне водния цикъл на Девин", каза инж. Тотев.
    Така поетапно проблемите ще бъдат отранявани, категоричен беше новият шеф на "ВиК". По думите му и за Павелско, и за Малка Арда може да се намери решение до няколко седмици.
    Относно втория воден цикъл на Смолян, който трябва окончателно да приключи в края на месеца, според Тотев сроковете са просрочени заради незнание, некадърност и слаба организация. Той тепърва ще се запознава с финансовото състояние на дружеството и евентуалните му дългове, заради водния цикъл.

    На въпрос на СмолянБГвести възможно ли е да се намали цената на водата, инж. Костадин Тотев отговори: "Много бих желал, но не мога да кажа, преди да погледна финансовите параметри. Много бих желал. Има ли най-малката възможност, вярвайте ми, ще го направя. Знам какво значи за родопчанина водата, не само като финансово изражение. И друго, че родопчанинът обича да има някаква градинка, да си полее доматите, да си полее градинката, а това струва пари. Малко да свалим, ще бъде от полза".

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини