Празникът на Доспат почита над 150 майстори на чешми

Фестивалът на народното творчество, заедно със събора на чешмарите и 50-ата годишнина от обявяването на града ще празнуват този уикенд в Доспат, съобщи секретарят на Общината Веселин Калфов.
Проявите започват от този петък с концерти. Кулминацията е в съботния ден, когато ще има надпяване и надиграване на съставите за автентичен фолклор от регион Смолян и други области на страната, както и редица концерти. И в неделя празничното веселие ще продължи.
Доспат е обявен за град с Указ № 1942 на Държавния съвет на НРБ от 4 септември 1974 г. От справка в Държавен архив – Смолян, се разбира, че през 1986 г., под егидата на ООН, се е състоял първия по рода си Събор на чешмарите. Оттогава до днес всяка година в чест на чешмарите се прави и Празника на Община Доспат, който включва още фолклорна програма в съботния и неделния ден, борби и др.
Чешмарството е уникално за пределите на Родопа планина. То е елемент от гостоприемството на родопчани. На чешмичка, на беседка са се извъртели много чевермета. На чешмите са се празнували и се празнуват много поводи, събирали са се традиционно родовете, които са ги изградили, от различни краища на света. Изпели са се много родопски песни, каза още Веселин Калфов.
Смята се, че чешмите се градят за хаир. Чешмарите по традиция се срещат в съботния ден. На срещата се дава възможност всеки да разкаже историята на своята чешма. Представят се и новопостроените чешми.
Община Доспат поддържа регистър на чешмарите. "Към момента майсторите на чешми в общината са над 150. За броя на чешмите няма точна статистика, по досегашни данни са над 2000 чешми, но се оказва, че откриваме още и още чешми и на неподозирани места", каза инж. Калфов. 
Всяка година чешмарите получават грамота от кмета на общината за това, че са съхранили традицията.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини