Не отпечатък, а код от очите: Как Сам Олтман иска да ни защити от изкуствения интелект, който създава

Сам Олтман иска да защити човечеството от изкуствения интелект (AI), който самият той създава. Как ли? Планът му предвижда да сканира очните ябълки на всеки човек на Земята, за което да заплаща със собствена криптовалута. Проблемът е, че редица правителства по света не вярват в тази инициатива. Споменатият Олтман е главен изпълнителен директор на OpenAI, която през миналата година пусна ChatGPT и популяризира изкуствения интелект в световен мащаб.
Няма да можем да различаваме хората от роботите

Оказва се, че OpenAI на Олтман създава изкуствен интелект, който в крайна сметка може да надхитри хората. Затова неговата нова инициатива Worldcoin твърди, че работи по преодоляването на ключов риск, който може да последва: Няма да можем да различаваме хората от роботите в интернет, посочи „Уолстрийт Джърнъл“.

Но Worldcoin се посреща „на нож“ от властите в редица страни. Компанията е била обискирана в Хонконг, блокирана в Испания, глобена в Аржентина и криминално разследвана в Кения. Предстои да бъде взето решение дали може да продължи да работи в Европейския съюз.

Но какви са опасенията? Сред спорните моменти е как регистрираната на Каймановите острови Worldcoin Foundation обработва данните на потребителите, чиито очи заснема, как обучава алгоритмите си и доколко избягва сканирането на деца?

Олтман, милиардер, ръководител на революцията в областта на изкуствения интелект, се опита да отвърне на удара и да отвори врати за Worldcoin. Проектът е по-малко известна част от разрастващата се бизнес империя на главния изпълнителен директор на OpenAI, но играе важна роля в неговата визия за бъдещето на обществото, като се опитва да придаде на всички хора уникален подпис чрез очите им.

Worldcoin проверява „човечността“ чрез сканиране на ирисите с помощта на хромирано устройство с размерите на баскетболна топка, наречено Orb. Worldcoin твърди, че ирисите, които са сложни и относително непроменящи се при възрастните, могат да разграничат хората по-добре от пръстовите отпечатъци или лицата. Те са сигурна гаранция, че в интернет пространството борави човек, а не робот с изкуствен интелект.

След заснемането на очите им, потребителите получават уникални кодове, съхранявани в онлайн паспорт „World ID“, които да използват на други платформи, за да докажат, че са хора, плюс плащания в криптовалутата WLD на Worldcoin.

Worldcoin стартира миналата година и твърди, че е проверила повече от 6 милиона души в почти 40 държави. Въз основа на последните търговски цени общият пул на WLD теоретично струва около 15 милиарда долара.

Платформата твърди, че след проверката дали робот или човек използва услуги, всички изображения се изтриват, а ирисовите кодове не съдържат никаква лична информация - освен ако потребителите не позволят на Worldcoin да обучава алгоритмите си с техните сканирания. Криптирани сървъри съхраняват анонимните кодове и изображения.

Няколко държави обаче обвиниха Worldcoin, че е казал на операторите на Orb, обикновено независими подизпълнители, да насърчават потребителите да предават изображения на ириса. Адвокати, специализирани в неприкосновеността на личния живот, съзират потенциален риск, че тези изображения могат да бъдат използвани за изграждане на глобална база с биометрични данни без особен контрол над нея.

Деймиън Киран, главен служител по въпросите на неприкосновеността на личния живот в проекта, заяви, че всяко иновативно начинание като Worldcoin неизбежно предизвиква опасения и въпроси и затова те работят с регулаторните органи, за да отговори на опасенията.

Той каза, че проектът е спрял опцията за споделяне на изображения за потребителите, докато разработи нов процес, и непрекъснато подобрява способността си да гарантира сигурността на хората. Настоящите материали за обучение не изискват от операторите по какъвто и да е начин да подтикват потребителите да споделят биометрични данни, каза той.

„Създадохме технология, която по подразбиране подобрява неприкосновеността на личния живот“, казва Киран в интервю.

„Ние не събираме данни. Не продаваме данни. Всъщност, не бихме могли да ги продадем, защото не знаем на кого принадлежат данните.", каза той.
„Много напреднала и нова технология“. Или как започна всичко

През 2019 г. Олтман замисля идеята за създаване на технология, която в крайна сметка би могла да разпределя универсален базов доход на всички хора на Земята, чийто поминък би бил нарушен от изкуствения интелект.

Сам Олтман, сн. GettyImages

„Започнах да си мисля, че би било доста работещо, ако можеш да имаш най-голямата финансова мрежа и мрежа за самоличност, която можеш да си представиш“, каза Олтман в подкаст миналата година.

През следващата година Олтман приобщава 26-годишния германец Алекс Блания, бивш изследовател от Калифорнийския технологичен институт. Те създават американска компания Tools for Humanity, която да създаде технологията, а Блания е главен изпълнителен директор.

Голяма част от екипа на Блания е базиран в баварския град Ерланген, където преди това е изучавал теоретична физика. Междувременно фондация с нестопанска цел на Каймановите острови управлява данните, токените и интелектуалната собственост.

Проектът обаче предизвиква съмнения скоро след като става публично достояние.

За разлика от много стартъпи от Силициевата долина, които първо се разрастват в САЩ, Worldcoin е глобален почти от самото начало, набирайки потребители в по-слабо развити пазари като Индонезия, Кения и Нигерия, както и в цяла Европа.

Компанията не е предлагала монети WLD в САЩ, като се позовава на несигурната регулаторна среда.

Критиците обаче обвиняват Worldcoin, че се е насочил към места с по-ниска техническа грамотност.

„Използват се недостатъчните познания на хората, за да се обучават на много напреднали и нови технологии“, казва Кали Шрьодер, старши съветник в базираната във Вашингтон организация с нестопанска цел Electronic Privacy Information Center.

Worldcoin отговаря, че е искал да тества как Orbs се справят с различни климатични и географски условия - от гъсто населени градове до рядко развиващи се райони.

В Кения проектът на Олтман си осигури половин милион регистрации в рамките на три месеца след публичното му стартиране, но бързо се сблъска с проблеми.

Полицията започва криминално разследване на събирането на биометрични данни, като разпитва местни мениджъри и агенти, изземва Orbs при обиск и призова чуждестранни представители на компанията чрез Интерпол. Парламентът на Кения проведе публично разследване, като Блания пристигна със самолет, за да даде показания. Двамата с Олтман се срещнаха и с президента на Кения Уилям Руто миналата година в Калифорния.

В парламентарния доклад се казва, че комисарят по данните на Кения многократно е казвал на Worldcoin да спре да събира лични данни, позовавайки се на съмнения относно съгласието на потребителите, и че заповедта за спиране от май 2023 г. не е била споделена с операторите на Orb.

След заповедта Tools for Humanity отговори писмено на опасенията на комисаря, описвайки подобрено обучение на операторите, но продължава да сканира кенийци.

Депутатът Гитонга Мукунджи, който инициира разследването, сравни използването на „малки примамки“ от Worldcoin с OpenAI, която разчита на нископлатени кенийски работници, за да обучава чатботове да избягват токсично съдържание.

„Тези компании плащат на населението ни дребни пари, а технологията след това ги прави богати“, каза Мукунджи в интервю.

Сам Олтман и Алекс Балания

Кенийската прокуратура прекрати наказателното дело през юни, като препоръча на Worldcoin да се регистрира правилно при властите в бъдеще. Tools for Humanity заяви, че ще продължи да работи с правителството на Кения и се надява скоро да възобнови дейността си там.
Последваха и други неуспехи

Хонконг забрани услугата Worldcoin, тъй като установи, че тя запазва изображения на ириса на очите за период до десет години. Аржентинските власти започнаха разследвания, като се позоваха на липсата на информация и това според тях е злоупотреба с условията за потребителите. Испания обвини Worldcoin в мащабно сканиране на деца, а Португалия заяви, че Worldcoin е обучавала операторите на Orb да насърчават хората да се съгласяват с използването на техните данни.

Властите в Бавария, където фондацията има дъщерно дружество за обработка на данни, проведоха разследване на Worldcoin в ЕС и трябва да се произнесат с решение още следващия месец.

Ръководителят на германския държавен регулатор на данните, Майкъл Уил, каза, че екипът му се е съсредоточил върху това да гарантира, че кодовете на ириса и изображенията са защитени, като се има предвид, че биометричните данни не могат да бъдат променяни и всяко нарушение може да доведе до измама със самоличност.

„След като някой има вашата конкретна снимка на ириса, никога няма да имате възможността да останете анонимен“, каза Уил.

В отговор на действията на регулаторите Worldcoin отвърна с глобална офанзива и въведе нови мерки.

Ръководителят на отдела за глобални въпроси на проекта заяви пред Forbes Argentina, че проектът е „инжектирал стотици милиони долари в икономиката“. Олтман, Блания и колегите им се срещнаха с аржентинския президент Хавиер Милей, който обиколи Силициевата долина. Worldcoin заяви, че ще превърне Аржентина в регионален център, като наеме местен персонал и открие нови обекти.

Операторите на Worldcoin вече проверяват личните карти, за да не допускат непълнолетни лица, а проектът позволява на потребителите да изтриват постоянно кодовете на ириса на очите, което е ключово изискване на правилата на ЕС за защита на данните. Новата система разделя ирисовите кодове, като сегментите се съхраняват в отделни криптирани хранилища за данни. Според Киран, ръководител на отдела за защита на личните данни, само човек с достъп до всички сървъри и комбинационните ключове би могъл да сглоби отново кодовете.

Той заяви, че целта е да се достигне до момент, в който „не бихме могли да се доберем до тези данни, дори ако искаме“.
Мисията на Wordcoin още по-наложителна, защото АI вече променя интернет

Олтман има малко ежедневно участие в Worldcoin, казват ръководителите. Но запознати твърдят, че той притежава дялово участие в Tools for Humanity, което също го поставя на опашката за получаване на токени WLD.

Според PitchBook Worldcoin е набрал и други едри спонсори, осигурявайки си 240 млн. долара от инвеститори, сред които Andreessen Horowitz и Khosla Ventures.

Блания заяви, че мисията на Worldcoin е още по-спешна, тъй като изкуственият интелект вече променя интернет, а в социалните медии се разпространяват ботове и фалшиви акаунти. Блания казва, че проблемите ще се засилят, ако се появят модели на „изкуствен интелект“ с познания на нивото на човека.

„Най-големият риск от AI е, че той превръща интернет в място, на което не може да се вярва“, казва Лаша Антадзе, съосновател на Rarilabs, американски стартъп, който анонимно проверява онлайн самоличността чрез сканиране на паспорти. Rarilabs е интегрирала Worldcoin в своята система.
Успехът на Worldcoin до голяма степен зависи от неговата криптовалута

Worldcoin постепенно отключва токените, предназначени за потребителски „грантове“, заедно с четвърт от общата сума, предназначена за инвеститори и членове на екипа. Засега фондацията все още контролира 97% от WLD, което означава, че цената се определя от малък набор от валута в обращение. Ако цените на WLD спаднат, стимулът за регистрация ще по-малък, тъй като намалява доларовата стойност на изплащанията на потребителите.

WLD се търгува активно. Но в чат групите, където се събират притежателите, фокусът е насочен към използването на токена за залагане на други начинания на Олтман: Цената му се повиши почти четири пъти непосредствено след пускането на видео инструмента Sora на OpenAI през февруари, например.

Ръководителите на Worldcoin казват, че потребителите също извършват плащания в реалния свят с WLD. Те посочват един кениец, който казва, че си е купил коза с токените и я е кръстил Сам.

Алваро, пилот на дрон в испанското пристанище Кадис, се е сканирал миналата година и оттогава е получил 120 WLD токена. 34-годишният мъж, който отказа да назове фамилното си име, заяви, че не се притеснява от използването на биометрични данни от страна на Worldcoin, като се аргументира, че вече е предал подобни данни на други компании.

„Вярвам в Сам“, каза той.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини