Производители от Хасково и региона увеличават износа си на европейските пазари

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Експортът на български компании в европейската търговска мрежа на Lidl нараства с 11,6% през първата половина на 2024 г.
Производителят на тестени и хлебни изделия ТИМС ФУУДС ЕООД от Хасково и разположената в Димитровград компания Випера ООД за течни сапуни и почистващи препарати са сред 36-те български компании, които през първата половина на 2024  г. съвместно с Lidl са изнесли своя продукция в  европейската търговска мрежа на веригата.


Випера ООД е партньор на Lidl от 2011 г. и доставя течни сапуни и битова химия. Компанията се гордее със собствено производство, разположено върху 1500м² база в Димитровград. Благодарение на Lidl, българският доставчик има достъп до редица европейски пазари. Випера ООД е в Топ 10 на производителите с най-голям експортен оборот в европейската търговска мрежа на Lidl през първата половина на 2024 г., като запазва позицията си от същия период на миналата година. От януари до юни 2024 г., компанията изнася за Lidl на пазари като Румъния, Сърбия и Унгария.


С добри резултати за първата половина на годината и сериозни шансове за увеличаване на обемите за износ е и хасковският производител на хляб и хлебни изделия ТИМС ФУУДС ЕООД. Компанията реализира успешно в мрежата на Lidl в Европа разнообразна гама от продукти като козунак, кифлички, панетоне и питки за хамбургери под марките „Родна стряха“, „Tastino“ и „Duc de Coeur“. От години ТИМС ФУУДС работи с Lidl за пазари Полша, Гърция и Германия, а през 2024 г. сериозно разширява обхвата на износа си, като излиза и на пазари като Великобритания, Швейцария, Белгия, Финландия, Италия, Португалия, Словения, Румъния, Сърбия, Латвия, Хърватия и др.


„Партньорството с Лидл България е изключително ценно за нас, тъй като съчетава професионализъм и ясно изразен ангажимент към високите стандарти. Работата с веригата носи стабилност и възможности за устойчив растеж, което е ключово за всеки български производител. Допълнителен плюс е съвместната дейност по разработването и внедряването на нови продукти, което ни позволява да отговорим на нуждите на клиентите с разнообразни и качествени изделия“, коментира Мирослав Димитров, генерален директор на ТИМС ФУУДС  ЕООД.


С подкрепата на Lidl, български доставчици демонстрират устойчив успех и растеж на международните пазари. Над 47 млн. лв. е износът, реализиран от български производители в европейската търговска мрежа на Lidl за периода януари-юни 2024 г. Експортният оборот бележи ръст от 11,6% спрямо същия период на миналата година. Най-голям е оборотът, реализиран с нашите съседи – Румъния с 16,2 млн. лв., следвана от Гърция с оборот от 12,7 млн. лв. На трето място е Германия, където износът достига 4,7 млн. лв., а след нея се нарежда западната ни съседка Сърбия с 3,1 млн. лв. Сред останалите водещи пазари по експортен оборот за първата половина на тази година са още Унгария с 2 млн. лв., Хърватия с 1,5 млн. лв, Полша с 1,2 млн. лв, Словакия с 1,1 млн. лв., Чехия с 1 млн. лв. оборот и Италия с 0,7 млн. лв.


Успехът на българските производители на международните пазари е резултат от  целенасочения стремеж на Lidl да създава устойчиви и дългогодишни партньорства, като осигурява на своите доставчици възможности за развитие и реализация не само у нас, но и зад граница. С разрастването на магазинната мрежа в страната и реализацията на все по-големи обеми на чуждите пазари, българските доставчици имат възможност да разширяват производството си, да внедряват иновации, да подобряват качеството на продукцията си и да разширяват асортимента. Благодарение на експертната помощ, която Lidl оказва във  всеки етап от производството до реализацията, произведените у нас продукти отговарят на всички международни стандарти за качество и удовлетворяват очакванията на все повече потребители в чужбина.


Собствените марки на Lidl са добре познати на потребителите в другите европейски държави и по тази причина са успешен инструмент, чрез който български производители, партньори на Lidl, успешно достигат до нови пазари и получават многократно по-големи възможности за реализация на своите продукти.

 

 

 

Видеа по темата

Последни новини