В Павеско ще проверяват къща по къща за кражба на вода. Търсят защо при пълни водоеми има режим

 
В чепеларското село Павелско отмениха въведения режим на водата, след като комисия установи, че водоемите са пълни. Ще проверяват къща по къща, водомер по водомер .
"Всички нерегламентирани отклонки ще бъдат прекъснати, защото те не минават през водомер и водата се харчи безконтролно“ – заяви управителят на В и К Смолян Костадин Тотев.Той, заедно с градоначалника на Чепеларе Боран Хаджиев, извършиха обективна проверка за наличността на вода във водоемите.
На място пписъства и  народният предствител д-р Красимир Събев.Фактите показали, че водоемите в Павелско са пълни с общо 460 кубика вода, при дневен разход от 65 инкасирани кубика вода на ден, което означава, че дори има резерва за около 10 дена напред. Проверката на Комисията установи, че всички водоеми са пълни с вода  и продължават да се пълнят. Във водоем „Блата“, за който е въведен режим, има налични 150 кубика. Режимът е въведен от кметът на селото.
Водомайсторът на Павелско Димитър Блятков сподели, че „вечер водата в селото не се спира“,въпреки въведения режим за водоем „Блата“. „Пуска се в 18:00 часа и до сутринта не се спира, тъй като има наличност“ – допълни той. „Лично се обадих на новият управител на
В и К Смолян, който е от 3 дни на поста. Той веднага реагира, изпрати екипи за проверка и се оказа, че вероятно има нерегламентирани водовземания. Ние сме отговорни хора, своевременно взимаме мерки и проверяваме как стоят нещата реално. Проверката установи, че водоемите са пълни с 460 кубика налична вода, при положение, че дневният разход е 65 инкасирани кубика. Според мен това е изкуствено създаден проблем, защото фактите показват, че реален проблем няма.“, обобщи създалата се ситуация народният представител д-р Красимир Събев.
Днес  екипите на В и К Смолян и Чепеларе продължават да търсят причините за липсата на вода в село Павелско и ще работят до тяхното изясняване, за да имаме обективна оценка“, каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.
За изкуствено създадено напрежение говори и позиционираната пред кметството цистерна с 2000 литра питейна вода, която от 2 дни никой не е ползвал, казват още от комисията. Проверките в село Павелско ще продължат докато не се изяснят причините за възникването на проблема с липсата на вода при пълни водоеми. Днес със своя заповед кметът на селото Атанас Станков отмени водния режим в Павелско.
Припомняме, че заради безводието и наложения режим на водата жителите на Павеско се заканиха, че в неделя ще блокират главния път до Пловдив. Въпреки отменения режим, в социалните мрежи хората продължават да се организират за провеждането на протеста. "От няколко дни се провежда съвместна акция от ВиК Смолян и Община Чепеларе с цел установяване на нерегламентирани чешми, домове без водомери и неоткрити загуби на питейна вода по водопреносната мрежа на с. Павелско. Там е обявено, че водоемите са пълни и изкуствено създаваме напрежение. За да не ни правят на олигофрени и глупаци. Очаквам всички трезво мислещи и милеещи за селото ни на протеста", призовава Атанас Семерджиев.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини