Златоград кани на поредните Дельови празници, отново ще има уникална възстановка

От 14 септември Златоград кани на Делюви празници. През тази година ще има събития, посветени на 100 години от рождението на Станислав Сивриев и 90 години от рождението на Вели Чаушев.

На 14 и 15 септември 2024 г. (събота и неделя) ще се проведе Международен баскетболен турнир за купа „Дельо войвода“. На следващия ден ще бъде открита улица на името на Станислав Сивриев. Организаторите са подготвили още поднасяне на венци пред барелефа на Станислав Сивриев, литературно четене и връчване на национална литературна награда на негово име.

На 19 септември 2024 г. (четвъртък) ще се състои среща-дискусия по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев. В петъчния ден ще бъдат наградени участниците от ученическия художествен конкурс „Делю войвода - Стражът на Родопите“ и ще има прожекция на филма „Делю и вечността“.

Кулминацията на празниците по традиция ще се случи на Мегдана в Етнографския комплекс на 21 септември 2024 г. (събота). Тогава ще се проведе пищната възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“. Тогава калдаръмените улички оживяват с персонажи от преди повече от век. Всички са преоблечени и въплътени в роли, характерни за това време. Ще има и народно веселие с участието на Гайдарски състав „101 каба гайди“, Гайдарски състав „Дельо хайдутин“, Росица Пейчева, Володя СтояновОркестър „Родопско настроение“, самодейни фолклорни певчески и танцови групи.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини