Състоянието на пътя за село Турян дискутираха общинските съветници

Изображение 1 от 2
    Близо час и половина общинските съветници в Смолян дискутираха темата със състоянието на пътя за село Турян. Точката беше включена в дневния ред по искане на общинския съветник Ивайло Турналиев. В залата присъстваха много жители на селото, които искаха да чуят какво мислят съветниците за техния проблем. Като представител на хората Даниела Топова представи проблема. "Хората са тук да заявят, че този проблем е важен и че той не търпи отлагане. Проблемът с пътя Смолян-Турян датира доста назад във времето, като започнем от 2015-та година, когато март месец наваля обилен мокър сняг, който изпочупи и събори много дървета. Пътят беше непроходим повече от десет дни, беше обявено официално бедствено положение. В последствие ръководството на ЮЦДП огласи в медиите, че са предвидени 80 хиляди лева за прокарване на горски пътища, но падналата дървесина бе извозена не по горски, а по единствения общински път. Това нанесе изключително големи поражения върху него. През януари 2018-та имаше ураганен вятър, горолом, пътят отново беше затворен от повалени, изкоренени и счупени дървета, Турян отново беше откъснато и отново беше обявено бедствено положение. При разчистване от горските стопанства се използваха високотонажни трупчийки, които отново ползваха общинския път и унищожиха останалия оскъден асфалт. Отвориха се огромни дупки и цели участъци станаха буквално непроходими. На този път имаше поставени два знака за ограничение на допустимата максимална маса на автомобилите до десет тона, и двата знака изчезнаха след бедствието през 2018-та. На 21 септември 2020-та година ние изпратихме подписка с молба за помощ до община Смолян и до Министерски съвет. Отговорът на Министерски съвет беше, че пътят е общински, следователно общината носи отговорност за него. От община Смолян ни отговориха, че е необходим проект, след това входирахме подписка в областна администрация на 20 февруари 2022 година с искане да се започне проектиране, но до момента отговор на тази подписка не сме получили. коректно е да отбележим, че от този път не сме заинтересовани само ние, но и жителите на село Могилица, които искаха да бъде пуснат пряк път през Кошница - Турян - Смолян. Ние смятаме, че този път има смисъл, тъй като това би отворило една много голяма възможност за стартиране и развитие на малък бизнес. Всички ние сме тук по собствена воля и убеждение, с резбирането, че ни е необходимо сътрудничество. Тук сме, за да кажем, че пътят за Турян е важен не само, защото хората имат право на нормален достъп до домовете и имотите си, но и защото не бива да се пренебрегва нито една възможност даваща шанс за развитие на района. Затова ние очакваме вашата подкрепа, която да се изрази в конкретни действия и едно от тези действия е да бъдем включени като перо в следващия общински бюджет", каза Топова.
    Захари Шумков от Могилица също се изказа, като призова участъкът от Кошница към Турян да се включи за проектиране. Ако този участък бъде изграден се съкращават 15 километра и достъпът до Смолян ще по-добър. 
    За изказване се беше записал и Рашо Митев от Кайковска махала. Той каза, че в селото живеят семейства, които работят в града и чийто деца пътуват за училище. В същото време има нередовен градски транспорт, а такситата отказват да обслужват жителите на селото заради лошия път. "Липсата на инфраструктура пречи на селото да се развива като курортно. А състоянието на пътя е такова, че няма да издържи още една зима без спешно укрепване", каза още Рашо Митев.
    Кметът Николай Мелемов отвори, че в бюджета на общината има заделени 140 хил. лв, които ще се изпалзват за проектиране и спешно укрепване. "Пътят е за основен ремонт" призна Мелемов и допълни, че ще се изготви проект, и ще се търсят пари, тъй като ремонтът ще струва много. "Тази година ще имаме работен проект и ще направим няколко участъци, но пак казвам необходим е основен ремонт. Септември месец ще направим ремонт на най-тежките участъци. В края на годината ще имаме проекта, ще търсим пари догодина да бъде направен ремонта", заяви Мелемов.
    Общинският съветник Иван Френкев постави няколко въпроса и даде конкретни предложения. "Първата стъпка е да върнем пътните знаци, да забраним на товарни автомобили над определен тонаж да минават, да глобяваме претоварените", каза Френкев и попита колко пари са събрани в общината от ползването на общинските пътища от трупчийки и колко глоби са наложени за претоварване. 
    Без да проверява кметът Мелемов каза: Отговорът ще е нула, това важи за всички, може да сложим знаци, не можем да спрем камиона, общинският служител няма тези правомощия, няма палка, няма как да претегли товара в камиона и да глоби ако е претоварен.
    Екатерина Гаджева предложи да се направи работна среща с ДАИ, ЮЦДП, ДГС, собственици на фирми добивали в този район, за да се обсъди и да се търси решение на проблема.
    Адвокат Елена Радева също даде конкретни предложения.
    В крайна сметка Общинският съвет реши предложената от Гаджева среща да се проведе и то до края на септември. Решенията включват още поставяне на забранителни знаци за движение на камиони с по-голям тонаж по пътя Смолян-Турян, както и да се открие процедура за проектиране на пътя, до края на септемвири да бъде извършен неотложен частичен ремонт, както и в бюджета за следващата година на общината да се предвидят средства за проектиране на пътя Турян-Кошница.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини