Тръгна инициатива за изграждане на мемориал в памет на Дора Василева

Инициативен комитет, в който влизат Костадин Чаталбашев - два мандата кмет на община Смолян, Радка Тунева-Янчевска от Клуб на жените Родопчанка и скулпторът Ангел Бебелеков, подготвя подобаващо признание за отбелязване приноса на Дора Василева - първата жена кмет на Смолян, управлявала града от
1971 до 1983 година – най-усилните години за Смолян. Тя е била двигател при изграждането на новия център на града. През целия си управленски период тя не престава да се грижи за творците, интелектуалците, за умните хора, за спортистите от общината и региона. Самата тя, с много лични проблеми от здравословен характер, не забравя нито за миг за проблемите на хората, които в своето уважение я наричаха простичко Дора. Изпълнена с огромен дух и поведение на боец, Дора Василева ще остане в паметта на своите съграждани като човек на честта. Мащабът на нейното приносно присъствие в развитието на Смолян, каузите, на които се посвещава в името на своя град, качествата й на човек и ръководител по безспорен начин я нареждат сред най-заслужилите хора в Родопския край, а яркият й и нестандартен характер наистина я правят "явление" в живота на Смолян. Общинският съвет в Смолян я удостоява посмъртно с най-високото звание „Почетен гражданин на Смолян”.
От преди 14 години има Решение на Общински съвет - Смолян с №524 от 12.11.2010 г. за направа и поставяне на барелеф с лика на Дора Василева, но поради липса на средства, това решение не е реализирано.
По инициатива на Клуб на жените Родопчанка бе проведена възпоменателна среща в нейна памет, на която присъстващите декларираха решимост за осъществяване на идеята да се обособи възпоменателен мемориал на подходната фасада на сградата на община Смолян, включващ - чешма и барелеф с нейния лик, изработен от скулптора Ангел Бебелеков. "В тази връзка обявяваме кампания за набиране на средства за осъществяване на идеята по благотворителна дарителска сметка", казват от инициативния комитет.
 
IBAN BG77IABG74915004055401
BIC IABGBGSF при Интернешънъл Асет банк, клон Смолян

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини