Регионалната библиотека стартира поредица от изложби по повод Европейските дни на наследството

По повод Европейски дни на наследството 2024 отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека в Смолян ще открие изложба от репродукции на известни европейски живописци. Сред експонираните творби могат да се открият образци на българската, френска, германска, нидерландска и др. живописни школи. В изложбата са включени и библиотечни материали от фонда на отдел "Изкуство", като албуми и специализирана литература.
Откриването е на 2 септември от 16 ч. във фоайето на библиотеката.
Европейски дни на наследството е съвместна инициатива между Европейския съюз и Съвета на Европа, която води начало си от 1985 г. насам. Тя цели представяне на общоевропейското културно богатство чрез организиране на разнообразни прояви и дейности.
Всяка година има обща тема за всички страни участници, като за 2024 г. тя е "Наследство от маршрути, мрежи и връзки".
През септември в различни отдели на Регионална библиотека "Николай Вранчев" - Смолян ще бъдат подредени още три тематични изложби. Чрез представеният снимков, документален и художествен материал посетителите ще се запознаят с различни туристически обекти и дестинации в България и Родопите, ще видят достижения на европейското изобразително изкуство.
От 11 септември ще бъде представен природният феномен "Невястата" с легендата от миналото – днес предпочитана дестинация в Родопите – изложба на отдел "Заемна за възрастни". Откриване - 16:00 ч.
На 17 септември - Връзките между Северна Гърция и Средните Родопи в миналото и днес – изложба на отдел "Краезнание", откриване - 16:00 ч.
А на 24 септември, пак от 16 чася ще бъде открита изложбата "Дестинация България – част от непознатата Европа", подготвена от отдел "Читалня".
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини