С "Албена" на Йовков РДТ открива новия театрален сезон

Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" открива новия театрален сезон с премиерата на „АЛБЕНА“ на 20 септември от 19:00 часа. Великото произведение на Йордан Йовков ще го видим като сценичен вариант и ежисура благодарение на младия режисьор Делян Илиев. В ролите у(астват  Божана Мановска, Асен Левов, Борис Хаджийски, Преслава Георгиева, Васил Читанов, Димитър Димитров, Искра Йосифова, Мариан Бозуков, Никола Орешков, Боряна Иванова, Миряна Найденова, Стефка Барбудова, Румен Митев.

Селото на нашия живот създава Албена след Албена. След всяко съзидание, обаче, то трябва да почне да я съди и да ѝ се възхищава едновременно, съвсем по фарисейски. Когато не я виждат, я хулят; когато я виждат, я боготворят. Самото ѝ физическо присъствие има чудодеен ефект върху тях. Албена е енергия, от която имаме нужда. И като всяка енергия, тя не може да изчезне, трябва да се пренасочва отново и отново.
Албените са изкушение за селото на живота. Изкушение за добро и красиво в едно, за нравствения идеал – калокагатия. Това е и гравитацията към непознатото. Защото е непознато, искат да я убият с камъни. Защото са се поддали на изкушението, искат да я спасят. А бумтенето на метафизическия часовник-воденица отмерва изтичащото време до следващия цикъл, до следващата Албена.


Костюми: Елена Иванова и Стефана Илиева
Музика: Мира Искърова
Плакат: Арлина Антонова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини