В Неделино "ври и кипи" от хора и музика! Започна грандиозният фестивал на двугласа.

Изображение 1 от 2

    В Деня на Съединението Неделино се превръща в столица на фолклора. Хиляди вече се стекоха за XXIII-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. На сцената се очаква да се качат близо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина. Чуждестранните изпълнители пристигат от далечна Индия и Мексико. В надпреварата ще участват още състави от Полша, Косово, Молдова, Украйна, Сърбия, Турция, Гърция и Северна Македония. Фестивалът ще продължи до осми септември и е съчетан с програмата за отбелязване на 50-годишнината от обявяването на Неделино за град.

    Заради повишения интерес, програмата е със съкратени паузи между изпълненията и удължено време на представяне – от 9 до 18 часа в трите фестивални дни са изпълненията на родни музиканти и състави.

    От 18 до 20 часа ще се представят изпълненията на международните състави, а след тях са концертните програми.

    Съгласно регламента, участниците във фолклорния фестивал за двугласно пеене са групирани в разделите: индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

    Извън състезателната програма на сцената концерти ще изнесат групите "Молец" и "Скандау". По традиция ще има участия и на поп-фолк изпълнители. Тази година са поканени Лидия, Тони Стораро, Алекс Робов, Алисия, Нелина, Диогенис. За дългите народни хора ще се погрижат Николай Славеев, Ансамбъл "Филип Кутев", Оркестър "Каба Кабадайлии" със солист Кристина Енгерова и други.

    Фестивалът се организира от Община Неделино под патронажа на Министерството на културата.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини