В Златоград гробар наблюдава изкопните работи при строителството на новия парк

В Златоград стартира изпълнението на строителството на новия парк в града. Той се изгражда на мястото на досегашния пазар. За никого в Златоград не е тайна, че на това място е имало старо гробище. Кметът на Златоград, Мирослав Янчев, потвърди пред СмолянБГвести, че е разпоредил при изкопните работи да присъства гробар, който да събира костите на покойниците. "Събрани са две-три пликчета. Не си мислете, че става въпрос за цели гробове. Излизат единични кости, разпилени. Явно при разрушаването на джамията (Пазарската, “Писаната” джамия) и гробището, преди повече от 40 години за изграждането на пазара, не са преместени всички кости", каза Янчев пред СмолянБГвести. Той уточни, че изкопните работи са необходими, за да се поставят тръби, които да отвеждат водата. Според него сградата на общинската администрация, стадионът и съдът в града също са построени върху стари гробища. Предстои събраните кости да бъдат препогребани и да се извърши молитва в памет на починалите, чиито гробове са били заличени. Молебенът ще бъде организиран в централната джамия в Златоград, а при завършване на парка ще бъде поставена паметна плоча, която да напомня, че на това място е имало храм.

Със започването на изкопните работи Янчев предизвика гнева на много от своите съграждани, основно опозицията му в местния парламент в лицето на "Заедно за Община Златоград". В профила си във Facebook те настояха за незабавно спиране на изкопните работи.

"Срамота е, че е допуснато изкопните работи да започнат върху терен, където са положени телата на нашите деди! Още по-голямо безобразие е, че част от тези свещени останки са били натоварени на камиони и захвърлени в някакво дере извън града! Кмете, не показа уважение към мъртвите и потъпка всяка идея за почтеност и морал! Какво друго, освен алчност и безскрупулност, може да обясни това чудовищно поведение? Нямаш ли страх дори и от Господ, господин кмете? Безсрамието ти не познава граници! Изискваме незабавно прекратяване на тези варварски действия и достойно погребение на изровените останки! В противен случай ще използваме всички средства, за да те държим отговорен за това престъпление — както пред закона, така и пред обществото."

Пред СмолянБГвести Янчев категорично отрече и нарече "лъжа" твърдението, че свещени останки са били натоварени на камиони и захвърлени в някакво дере извън града. По думите му на въпросното място опозицията е искала да строи модерен пазар. "Кое е по-добре — пазар или парк?", попита Янчев.

В социалните мрежи Янчев също не остана длъжен и написа:

"Днес наши съграждани, напълно осъзнато, сквернят паметта на погребаните там, използвайки възможността да всяват смут. Да идеш на място, за да се снимаш и да употребиш темата в яростта си, е скандално! Ако преди 40 години това е било грозно и прибързано, то днешният акт в желанието за сензация е признак на явна и груба самоволност! Да живееш чрез социалните мрежи, без да държиш сметка, че като общественик имаш ангажимент да се държиш разумно, е гавра! Тази гавра на всяка цена води до поредния абсурд — от една страна да твърдиш, че не си против парка, но сега не му е времето и че трябва да се прави след три години, а от друга да вменяваш неуважение към починалите, защото при строителството на парка са открити кости! Нима след три години няма да бъдат открити кости!? Именно в памет на погребаните там мястото ще бъде парк, а не пазар! Нима някои забравиха, че са гласували за това? Не само е непочтено към починалите, но и към живите!", допълни Янчев.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини