Групата за автентичен фолклор на с.Буково завоюва три златни медала от WORLD FOLK 2024"от

 

Гордостта на маданското село Буково – Група за автентичен фолклор към НЧ „Иван Вазов-1958” с. Буково, общ. Мадан, за пореден път се завърна с престижни награди от XIV световен шампионат по фолклор „WORLD FOLK 2024”.

С участието си групата попълни колекцията си от награди с още три златни медала, един сребърен медал, специална награда на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (EAFF) и номинация за Гран при Златен орфей на XIV световен шампионат по фолклор „WORLD FOLK 2024”.

Първият златен медал, Златен орфей и специалната награда групата получи като колектив със своето двугласно изпълнение. Искра Пашова и Юлия Николова също се окичиха със златен медал за дуетното си изпълнение. Третият златен медал е за индивидуалното изпълнение на Валя Дъбова.

Със сребърен медал бе удостоена Юлия Хаджиева.

Световният шампионат по фолклор се проведе в Несебър и е част от Шампионатната система по фолклор с ранг Световен шампионат. Шампионатната система по фолклор включва локални, национални, регионални, международни и континентални шампионати по фолклорни изкуства. С най-висок ранг в Шампионатната система е Световният шампионат по фолклор „World Folk”. Йерархичната структура на Шампионатната система дава възможност на участниците за класиране и преминаване в следващ етап на различните по ранг шампионати. Шампионатната система е модерна форма за популяризиране и опазване на културното наследство, която съчетава засилено конкурсно начало и високо ниво на представяне на участниците. Оценките на колективите, явили се в конкурсните програми на Шампионатната система, са валидни за класиране в Световната ранглиста по фолклор (World Ranking List of Folklore). Партньор на шампионата е ЮНЕСКО.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини