Миряни с подписка за храм „Св. Висарион Смоленски“, настояват Баткови да го прехвърлят на Българската православна църква

    Тодор Батков-баща: Изографисването на църквата ще започне тази есен!

    В Смолян миряни правят подписка до митрополит Николай с искане храм „Св. Висарион Смоленски“ да бъде прехвърлен като собственост на Българската православна църква. Това съобщи за „СмолянБГвести“ Стефка Маринска. Тя допълни, че в сряда, най-късно, ще предадат писменото си искане в Пловдивската митрополия. Причина за недоволството им е, че редовно посещаващите храма наскоро разбрали, че той всъщност е собственост на сдружение „Св. Висарион Смолянски“ с председател Здравка Баткова.

    „Всички сме възмутени. Оказа се, че това е частен имот, а не църква. Аз там съм си кръщавала децата – ако знаех, нямаше да го направя. Щом не е собственост на Патриаршията, значи не е църква. Затова правим подписката и сме уведомили дядо Николай. Това е абсурдно. Минаха 18 години от построяването, нито е прехвърлена, нито е изографисана. В какво ние досега сме се молили? Аз си имам икони вкъщи. Ходили сме, защото сме мислили, че е Божи храм, а не частен имот“, разказва Маринска.

    „СмолянБГвести“ се свърза с Тодор Батков-син, който каза, че сдружението има основна цел да изгради и предаде безвъзмездно храма на Българската църква. "Той е изграден от семейството ми с ясната цел, че  храма трябва да отиде в ръцете на Църквата", каза Батков-син . Допълни, че това е сдружение с нестопанска цел и всеки мирянин, ако пожелае, може да стане негов член. Той припомни, че  църквата  е осветен от трима митрополити при откриването си. Оттогава в него работят свещеници, които се назначават от Пловдивската митрополия. Финансови постъпления в храма се генерират от свещи и различни служби. С тези средства се покриват разходите по стопанисването на храма. „Ток, вода, отопление, заплати на касиери, хигиенисти и др. – всичко се плаща от тези постъпления, допълни Батков-син. 

    Минути по-късно с репортер на „СмолянБГвести“ се свърза с Тодор Батков-баща, който каза, че е огорчен от тази подписка. „Семейството ни построи църквата за всички родопчани, за родния ми край. Недоумявам как може някой да си помисли, че църквата е незаконна или нещо подобно. Храмът не е прехвърлен още на Патриаршията, защото не е готов. Не сме го довършили. Първо чакахме масивната сграда да улегне няколко години. Сега трябва да се изографиса. Този процес се проточи дълго, но за това са необходими над 1 млн. лева. Вече съм осигурил парите. Другият проблем беше, че не можехме да намерим екип, който да извърши иконописването. Дядо Николай даде устно разрешение руски екип да изографиса храма. Докато стигнем до споразумение, Русия анексира Крим, политическата обстановка знаете как се промени и нямаше как да търсим руски творци след това. Сега искам да съобщя на смолянчани, че имаме сключен договор с проф. Владимир Арамов от Великотърновския университет. Очаквам през есента да започне изографисването на първите елементи от храма, както е по канон“, каза още Тодор Батков.

    Църквата „Св. Висарион Смоленски“, е една от най-впечатляващите православни църкви в България. Тя е втора по големина след храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София. Църквата е осветена на 2 юли 2006 г. и носи името на Висарион Смоленски, който е бил епископ на Смолянска епархия и е станал мъченик, защото е отказал да приеме исляма по време на насилственото помохамеданчване на Родопите през 17-ти век. 

    Инициативата за изграждането на храма идва от гражданско сдружение, като основни дарители са семейството на Тодор и Здравка Баткови, които са почетни граждани на Смолян.

     

    Анелия Веселинова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини