Фолклорен ансамбъл "Родопа" ще прави мегаспектакъл "Родопска сватба"

Фолклорен ансамбъл "Родопа" стартира новия си творчески сезон със заявката за нов мегаспектакъл на открито. Ансамбълът продължава представянето на досегашната си продукция "Изтървани ритми", а до края на октомври ще запишат и няколко нови песни.
Работното заглавие на новия спектакъл е "Родопска сватба". Той ще включва уникалните родопски обичаи  Предой, Еньовден, Пеперуда, а кулминацията ще е самата родопска сватба.
"Сценария в момента го пиша. Искаме да направим така, че на каскадите в Смолян от най-високото ниво под музея до Амфитеатъра долу, вътре в самите каскади на различните нива ще се пренася действието, което до момента не е правено, с уникално осветление, с уникална мултимедия и всичко останало, което ще накара родопчани да бъдат горди, че притежават този ансамбъл", каза главният художествен ръководител Андриян Петров.
След това мегаспектакълът ще бъде адаптиран за представяне в Широка лъка и Ареалния етнографски комплекс в Златоград. Проктът е подаден за финансиране в Министерството на културата.
"За съжаление там нещата не се движат в нормален порядък и в срок, не знаем кога ще получим конкретния резултат и дали, според последната информация, тази програма няма да бъде спряна", допълни Петров.
От ансамбъла имат и резервен вариант да ползват средства заделени целево от Министерски съвет. Андриян Петров е категоричен, че дори да не се осигури държавно финансиране по проекта, те ще направят спектакъла.
"Дори и без пари, ние ще го направим! Напук на всички и на всичко, ще намериме хора, които ще ни протегнат ръка и ще ни помогнат, както са го правили през годините", каза главният художествен ръководител.
Другата амбиция е през този сезон ансамбълът да представи родопския фолклор и зад граница.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини