Новата методика за такса смет се отлага, трябваше да поскъпне от 2025 г. от 3 до 10 пъти

Парламентът отложи влизането в сила на новата методика за изчисление на таксата за битови отпадъци "замърсителят плаща". От 1 януари догодина "такса смет" щеше да поскъпне с 3 до 10 пъти във всяка община.

Народното събрание гласува почти единодушно на първо четене и второ промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от ГЕРБ. Вносителите се аргументират, че това ще даде възможност за по-справедлив начин на таксуване на гражданите.  

Според новата методика, която депутатите отложиха, таксата за едно многодетно семейство би могла да стигне и до 1000 лева.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че за съжаление една добра и справедлива идея отново трябва да бъде отложена, защото изпълнителната и местната власт не си е свършила работата и един работещ принцип ще бъде отложен заради - по думите му - слабо управление.

    "Трябва да се отложи, защото таксата ще скочи в космоса и хората няма как да я плащат. За 7-ми път ще се отложи този много по-справедлив принцип на изчисление, защото никой не иска да свърши работата така, както трябва", каза Гуцанов.

Георги Свиленски, който наскоро бе изключен от БСП (по думите му незаконно) опонира на Гуцанов, че в момента по-голямата тежест от таксата се плаща от бизнеса и предприятията, а не битовите потребители.

    "Нали знаете, че нашите избиратели ще плащат 10 пъти повече, ако се въведе методиката "замърсителят плаща"? Не, вас ви интересува дали бизнесът ще плаща 10 пъти по-малко", каза изключеният от БСП Свиленски.

Димо Дренчев от "Възраждане" каза, че е истински срам за кметовете и изпълнителната власт още не са готови да въведат новата методика.

Байрам Байрам от ДПС предложи законопроекта да се гласува и на второ четене.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ..
    ...
    6 0
    20:12, 17 сеп 2024
    Кой нормален ще плаща такава такса?
    А държавата кога ще ни плаща за ремонта на колите които ни се разбиват заради хубавите пътища?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини