3 храни, от които да се откажем, за да имаме здраво сърце

В съвременното натоварено ежедневие е все по-трудно човек да се придържа към здравословен начин на живот, включително да тренира редовно и да се храни пълноценно. Освен това изобилието и разнообразието от различни хранителни продукти е още една предпоставка да консумираме повече и по-вредни неща.

Но от всички полуфабрикатени, прероботени и ултрапреработени храни страда целият ни организъм, включително сърцето. А сърдечните заболявания си остават един от най-честите причинители на смърт при хората.

За да се погрижим за здравето на сърцето си, е добре освен на физическа активност, да наблегнем и на по-здравословен, балансиран начин на хранене. И това далеч не означава, че трябва да прекарваме изтощителни часове във фитнес залата и да ядем единствено растителни храни и риба.

Нужно е да започнем с леки промени в хранителните си навици, като се откажем (или поне ограничим) консумацията на определени храни, които са особено вредни за сърцето. Кардиолозите и диетолозите споделят кои са основните три и какви са причините да не са препоръчителни за диетата ни.

Бекон (а също преработени и червени меса)

Причината беконът да се счита за вреден за сърцето, се крие в начина, по който се прави. Процесът на сушене с натриев нитрит и високото му съдържание на натрий може да повиши кръвното налягане. Освен това съединенията, които се образуват по време на готвене (сред които полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини (HCA)), допринасят за възпаления в тялото и увреждане на кръвоносните съдове, които в комбинация увеличават риска от сърдечно заболяване.

Освен конкретно с бекона, е добре да внимаваме и с преработените, и с червените меса, включително свинско. Според специалистите по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване се наблюдава именно при хората, които наблягат на месото в диетата си.

Бял хляб

За белия хляб е характерно, че има висок гликемичен индекс, за сметка обаче на важните хранителни вещества и фибрите, които му липсват. Консумацията му води до бързи скокове в кръвната захар, инсулинова резистентност и наддаване на тегло, като всички те увеличават риска от сърдечни заболявания и свързаните с тях усложнения.

Здравните експерти препоръчват да заменим белия хляб с пълнозърнест, който пък съдържа фибри. Те съветват винаги, когато купуваме хляб, да обръщаме внимание на етикета. Добре е първата съставка да е пълнозърнеста пшеница, а по-нататък колкото по-малко на брой са изредените съставки, по-добре.

Пържени картофи (и всякакви пържени храни)

Подобно на хляба, картофите, често пържени, също редовно присъстват на масата на повечето домакинства. Но когато храната се пържи, нейното хранително съдържание се променя - тя губи вода и поема мазнина. А когато си поръчваме порция пържени картофи навън, олиото често се използва повторно, което води до загуба на ненаситени мазнини и увеличаване на трансмазнините.

Освен това картофите често са обилно поръсени със сол, а приемът на много натрий се свързва с високо кръвно налягане и увеличаване на сърдечните заболявания. Специалистите допълват, че като цяло е добре да изключим или намалим драстично консумация на каквато и да е пържена храна, тъй като се свързва с повишен риск от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане и затлъстяване, пише Huff Post.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини