Пожари и суша: Природните катаклизми в Бразилия унищожават милиони хектари гори и земеделски площи

Климатичните промени оказват огромно влияние в Южна Америка

Пламъци опустошават тропическите гори на Амазонка в Бразилия през последните седмици. Богати селскостопански зони в централния западен регион и в покрайнините на големите бразилски градове бяха унищожени. Засегната площ в рамките на една година е с размерите на Португалия, а пожарите се засилиха през август и септември 2024 г., разказва Voice of America.
Причините за огъня са температурите, които са далеч над средните за сезона, сериозната липса на валежи и изключително силните въздушни маси с влажност под 10%.

Тропическите страни, особено Бразилия, са силно засегнати от климатичните промени, което води и до природните катаклизми.

Пауло Артачо е един от водещите учени, които се занимават с темата за глобалното затопляне. Неговата прогноза е, че човечеството ще бъде изправено пред още по-големи предизвикателства.

Това, разбира се, засяга и селскостопанската продукция, на която Бразилия разчита много. Страната е най-големият износител на кафе, соя, мед, тютюн и месо. Очакванията обаче са, че климатичната криза ще се отразява все повече на сектора. В Сао Пауло, най-големият регион за производство на захарна тръстика в страната, загубите се оценяват на над 400 милиона долара.

Властите наблюдават новите горещи точки с помощта на сателити. Целта е да се предотврати прерастването на малките огнища в големи пожари.

Огромните пламъци в страната оказват влияние и на ежедневния живот на общностите. Властите са принудени да затварят училищата, а болниците работят на предела на силите си.

Миналата седмица гигантски облак дим покри около 60% от страната, намалявайки драстично качеството на въздуха в много от големите градове.

В Амазонка историческа суша влошава ситуацията, поради което цели райони, разчитащи на реките, се оказват пряко засегнати.

11 милиона хектара селскостопански насаждения и гори вече са унищожени от пожарите в Бразилия, посочват от VOA.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини