НАСА издаде тревога за астероид с размерите на стадион преминаващ покрай Земята

НАСА е подала сигнал за астероид с размерите на стадион, който ще направи близък подход към Земята 17-18 септември.

Според НАСА астероидът 2024 ON е с диаметър 290 метра и ще се намира на 1 милион километра от Земята. Ако не промени траекторията си не се очаква да бъде създаде опасност за планетата.

Според Европейската космическа агенция астероидът 2024 ON безопасно ще прелети покрай Земята на 17-18 септември 2024 г. Размера му е между 210 и 500 м. Въпреки че според европейската агенция този астероид не представлява опасност за Земята, обекти с размера на 2024 ON са централен фокус за планетарна отбрана.

Големите астероиди са малко на брой и по-лесни за забелязване, когато са далеч от Земята, докато има много малки астероиди, които избягват откритието, но изгарят безвредно в земната атмосфера.

Астероидите, които са десетки или няколко стотин метра в диаметър, като 2024 ON, могат да бъдат открити само няколко седмици (този е забелязан на 9 септември)  или месеци преди да преминат покрай Земята, но са достатъчно големи, за да причинят значителни щети, ако засегнат планета.

Движението на астероида може да наблюдавате от сайта www.theskylive.com

Към 18:20ч. на 18.09.2024г. разстоянието на астероида от Земята е 1 298 180 км. и намалява. Движи се с около 40 000 километра в час..

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини