Програмата на Yettel за хора с увреждания отбелязва десетото си юбилейно издание

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Общо 41души са участвали в програмата „Рамо до рамо“ от старта ѝ през 2015 г. до днес

София, 18.09.24 г.Yettel стартира десетото юбилейно издание на една от най-дългогодишните си и емблематични програми – „Рамо до рамо“. Тя дава възможност на хората с увреждания да натрупат ценен професионален опит, като в продължение на две години те работят по конкретни проекти и стават пълноправна част от екипа на телекома.

По този начин компанията подпомага професионалното развитие и социалната интеграция на хората с различни възможности и заявява ангажимента си да предоставя равен шанс и да създава приобщаваща работна средаза всички социални групи.

Тазгодишното издание на „Рамо до рамо“ отваря позиции в различни области, сред които финанси, човешки ресурси, логистика и администрация. Всеки, който има интерес, може да кандидатства до 4 октомври и да намери повече информация на сайта на Yettel.

Програмата стартира през 2015 г., като от самото начало мисията ѝ е да помага на хората с различни възможности да намерят своята професионална реализация и да станат по-конкурентни и подготвени за трудовия пазар.

През изминалите десет години инициативата е посрещнала 41 участници, като близо 1/3 от тях продължават развитието си в телекомаи до днес.

Участниците в „Рамо до рамо „се реализират в различни направления като технологии, финанси, управление на проекти, кол център, човешки ресурси, корпоративна политика и други. Важен фокус Yettel поставя върху предварителната им подготовка. Всеки от тях минава през специализирано въвеждане в работния процес иможе да разчита на психологическа подкрепа от корпоративния психолог на компанията.

През двугодишния период на програмата всеки участник има до себе си и личен ментор – това са служители на Yettel, минали през специално обучение и подготвени да приемат хората с различни възможности в своите екипи.Те подпомагат адаптацията на участниците, като им помагат да развият своите умения и да разгърнат потенциала си.От старта на програмата досега телекомът е обучил близо 60 свои служители за ролята им на ментор, като продължава да провежда различни обучения, с които повишава информираността на служителите си по темата.

През годините Yettel не спира да развива „Рамо до рамо“. През 2020 г. компанията създава вътрешна академия за споделяне на опит и знания между участниците, техните ментори и мениджъри. След COVID пандемията се въвежда и възможността за изцяло дистанционно участие, което прави програмата още по-достъпна и позволява на хора от цялата страна да се включат в нея.

Значителни са и инвестициите, които прави операторът в сградния фонд и достъпността на своите административни офиси. Компанията адаптира входовете и асансьорите, изходите за евакуация, както и санитарните помещения, като на определени места в тях поставя тактилни ленти и брайл за хората с нарушено зрение.

Дългогодишен партньор на „Рамо до рамо“ е неправителствената организация Jamba, която от години работи за осигуряването на равни възможности за хората със специални потребности. Нейният екип отговаря за предварителния подбор на кандидатите, популяризирането на програмата сред потенциални участници, както и за обучението на ръководителите и екипите в Yettel, които са част от програмата.

По данни на Jamba, в България има около 800 хиляди души с увреждания, като се предполага, че поне още 200 хиляди са нерегистрирани в трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК). От всички лица в трудоспособна възраст едва 10% са заети и работят.

 

 

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини