Турският външен министър: Има риск от регионална война, която може да се превърне в глобална

Хакан Фидан каза, че „кланетата и геноцидът над палестинците продължават"

„Има риск от регионална война, която дори може да се превърне в глобална“. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан, цитиран от турските медии.

Той посочи, че има риск напрежението в региона да се увеличи, като съществува опасност войната да обхване Ливан, Иран, Йордания и дори Египет.

По думите на Фидан „продължава реализирането на проекта за кражба на палестинските земи, започнат в началото на 20-и век в региона“. Той посочи, че това се извършва от израелския премиер Бенямин Нетаняху „с подкрепата на Запада“.

Фидан, който говори пред Анадолската агенция, повтори за пореден път, че „кланетата и геноцидът над палестинците продължават“. Същевременно той отбеляза, че продължават и заплахите срещу Ливан и че светът е изправен пред опасност от разразяване на по-голяма война с участието на Иран.

„Има вероятност от регионална война, в която може да бъде въвлечен целият регион, включително Йордания и Египет. Тази криза може да се превърне в глобална война“, каза Фидан, като добави, че по време на посещението му в Йордания вчера е станало ясно, че в страната е обявена военна тревога заради събитията на Западния бряг.

Фидан изтъкна, че непрекъснато се работи върху това какво може да се направи, за да се сведе до минимум рискът от реализирането на такъв сценарий.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини