Доц. Вълков: Въпросът е не дали човек ще се разболее от грип, а колко тежко ще боледува

Какви са най-честите симптоми

Грипът е абсолютен патоген. Въпросът е колко тежко ще боледува един човек, а не дали. Той започва в рамките на часове и никога не протича безсимптомно. Пациентът обикновено има ставно-мускулни болки, отпадналост, болки в гърлото, кашлица, висока температура. Грипът представлява остър трахит, който продължава 7-10 дни. Това каза в студиото на "Твоят ден" инфекционистът доц. Трифон Вълков.

Според него едно от основните усложнения от грипа може да е при централната нервна система. "Понякога се засяга яснотата на съзнанието, забелязва се объркване. Има и случаи, в които се стига до по-тежки възпаления, които са много сериозни", допълни той.

По думите му пангрипната терапия е в състояние да покрие основните варианти, които върлуват. "Противогрипните ваксини вече са в аптеките. Грипът е следен от СЗО под лупа. Нямаме основание да очакваме различно клинично протичане от предишните сезони. Хубаво би било да се ваксинираме всички, а за рисковите групи имунизацията е препоръчителна - по-възрастни, хроничноболни, пациенти с имунен дефицит и диабет, както и лекарите, работещите в хосписи и образователни заведения", обясни доц. Вълков.

Относно новия щам на COVID - ХЕС, медикът обясни, че това е рекомбинатен подвариант на Омикрон, за който има адаптирана ваксина.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини