Общественикът Сабахатин Гьокче оглави листата на коалиция ПП-ДБ в Кърджалийско за предстоящия вот

 Предприемачът и общественик Сабахатин Гьокче е посочен за водач на листата на коалиция Продължаваме промяната –Демократична България в Девети Кърджалийски многомандатен район. Гьокче се е доказал в много обществени каузи и това е натежало пред лидерите на коалицията да го поканят да оглави листата.

Малцина знаят, че той е изпъден от България и обявен за невъзвращенец, заради ролята му в Майските събития от 1989 г. Още по -малко са тези , които помнят, че именно ръководените от него шивачки застават с телата си, когато жителите на Джебел излизат на първи протест срещу тоталитарната власт. Той не говори за това. И не парадира.

 Сабахатин Гьокче е роден през 1961 г. Тръгнал от с. Църквица, Джебелско, днес той е един от водещите предприемачи в областта, като развива успешно дейности като производство на облекло, ресторантьорство, хотелиерство, паралелно развива търговска дейност като основен дистрибутор за региона на водещи фирми в сферата на строителството.  През годините е осигурил поминък на над 3000 семейства.

  Сабахатин Гьокче завършва Техникума по цветна металургия в Кърджали, работи като монтьор в завод „Комсомолец”, където претърпява трудова злополука. Преориентира се към фината механика. При откриването на цех на текстилния завод „Буря” го привличат за началник. Завършва Техническия университет в Габрово, със специалност „Техника и технология на текстила”. Продължава да учи и до днес. Дипломира се във Варненския свободен университет със специалност „Международен мениджмънт”,  завършва магистратура по кръгова икономика.

   Съдбата му е изпълнена с превратности. На 19 май 1989 г.,вече утвърден ръководител при него отиват шивачките от цеха в Джебел. Искат разрешение да протестират. Той не ги спира. Напротив. Насърчава ги, но с едно условие да не се подават на провокации и да няма ексцесии. Обвиняват го, че от неговия факс тръгва декларация до Виенската конференция, но той не продумва за това. Още тогава от неговите действия става ясно, че той е радетел на демократичните процеси в България. Толерантен е към всички етноси и религии. Привикван  е многократно на разпити в участъка. След две седмици той и семейството им са натоварени на милиционерски автомобил и стоварени на Капъ куле. Без право да се завърнат.

Но през годините прекарани в Турция, мисълта за България и за родния край го тегли. Репутацията му на специалист е безупречна и това е причината през 1992 г. големият турски бизнесмен Алиосман Сьонмез и неговите съдружници да го поканят да оглави голямо предприятие в родния Джебел, Знае, че хората в родопския град нямат препитание. Иска да помогне. Оглавява Сьонмез интернейшънъл , която с периферните цехове наброява 1200 души персонал.

  През 1998 г.прави своя фирма „Идеал фешън”, която ръководи вече двадесет и пет години. Така продължава семейната традиция-прадядо му е бил абаджия и е обличал цяло Джебелско.

   Успехите не го главозамайват. Не забравя, че е започнал да се труди от петгодишен на тютюневата нива, както и предупреждението  на майка си:”На парите няма да робуваш!”.

Затова помага от сърце. Изцяло ремонтира и оборудва стая в интензивното отделение и лекарския кабинет на момчилградската болница „Д-р Сергей Ростовцев“. По същия начин участва и спомага за набавянето на нова техника за общинската болница в Ардино. Там биват основно отремонтирани стаи в детското отделение, даряват се телевизори.

Не на последно място е и ролята му на инициатор сред бизнесмените в областта за набиране на дарения за УМБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ по време на Ковид пандемията.

Вниманието му обаче е насочено преди всичко към нуждите на земляците му от Община Джебел.

Сабахатин Гьокче дава личен принос в микрорайон с. Мишевско  в навечерието на Новогодишни празници през 2018 г. В продължение на 3 дни дузина местни жители със свой труд изкърват отсечка от пет и половина километра на шосето Папрат- Мишевско. Общо петдесет тона асфалт бяха вложени в дупките.

  Благодарение на Сабахатин Гьокче, съвместно с В и К, водопроводната мрежа на с. Мишевско и околните махали беше изцяло подновена през 2019 г.

  Сабахатин Гьокче подари 200 пейки на жителите на община Джебел, които закупи с лични средства и предостави на своите земляци.

Сабахаттин Гьокче редовно прави дарения на домове за възрастни хора , както и на защитени жилища за деца в неравностойно положение в цялата област. Мисли и за децата спортисти. Дари с екипи ,топки и врати детския футболен отбор в гр. Джебел.

  Вярва в неограничените възможности на стореното добро. Години помага със средства на младия Златко от Велинград, който е парализиран след неуспешна операция. Купува му специално легло, поръчва му и вана. Осигурява лекарствата. Вярва,че младият мъж ще може отново да ходи.

 Себахатин Гьокче участва от години в благотворителните инициативи на най-голямата хуманитарна организация в света Ротари Интернешенъл. Бил е и президент на клуба в гр. Кърджали през 2016 г, като по негово време са инициирани най-много мероприятия и дарителски кампании.

От дълги години е и член на управителния съвет на Кърджалийската търговско-промишлена палата.

Сабахатин Гьокче е учредител и ръководител на авио-мотоклуб в Кърджали и лобира за възстановяването на летището в областния център.

  През 2019 г.се кандидатира за кмет на Община Джебел като независим – кандидат. Той не печели изборите, но печели сърцата на своите земляци и на изселниците ни в Турция.

  Себахаттин Гьокче споделя за медиите: Обществените каузи, в които съм участвал ме научиха да служа на хората. Това е и мотивът ми да приема да се включа в политиката в подкрепа на ПП-ДБ. Кампанията ми ще е позитивна!Аз нямам противници в този вот , а опоненти с които ще предлагаме работещи идеи.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини