Бомбени атентати в Москва, десетки са убити

Над 30 души са загинали при две експлозии в метрото на руската столица Москва тази сутрин.

Първият взрив е бил на станция „Лубянка” в 6 часа 52 минути българско време. Точно там се намира бившата сграда на КГБ. По последни данни убитите там са 22 души, повечето от които в мотриса, останалите на перона, съобщи агенция РИА Новости, която се позова на ръководителя на пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия Ирина Андрианова, предаде "Фокус".
Поне още 11 души са ранени по данни на правоохранителните органи. При 70 процента от тях травмите са тежки.

Според очевидци взривът избухнал, когато влакът спрял на перона и пътниците започнали да слизат.

По първоначални данни първата бомба е била поставена върху втория вагон. Мощността на взрива на "Лубянка“ е около 2 кг тротилов еквивалент. По предварителни данни, взривното устройство е задействано от терорист-самоубиец, съобщи пред РИА “Новости“ московският прокурор Юрий Сьомин.

В 8,40 е избухнал втори взрив в московското метро - на станция "Парк на културата". 12 души са загинали и 12 са ранени по предварителни данни, съобщи говорителят на столичното управление на министерството на вътрешните работи на Русия Виктор Бирюков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
По думите му, засилен е контролът над станциите на метрото и местата с големи струпвания на хора, увеличена е числеността и плътността на милиционерските патрули по улиците на столицата. Над 200 души участват в спасителната операция с 59 единици техника.

Малко по-късно се появи информация в някои медии, че са избухнали още два взрива в московското метро - на станциите "Проспект на мира" и "Беговия", съобщи ИТАР-ТАСС. Информацията не отговаря на истината, опровергаха обаче от столичната милиция.

В Посолството на България в Москва не е постъпвала официална информация за български граждани сред загиналите и пострадалите при взривовете в московското метро, съобщи пред "Фокус" Вера Шатилова, прессекретар на дипломатическата мисия на България в Москва. Българският консул установява връзка с компетентните органи, които работят по случая.
„Все още е твърде рано, самите руски компетентни органи все още не са установили точно число на загиналите и пострадалите”, каза тя. На въпрос каква е обстановката в Москва тя отговори: „Общо взето – паника”.

Междувременно един човек загина, двама бяха ранени при експлозия на бомба в Атина тази нощ, съобщиха световните агенции, предаде БТА. Взривното устройство избухнало пред сграда на Гръцката мениджърска асоциация, частна организация с нестопанска цел, разположена в жилищния квартал Патисия.

15-годишен младеж от Афганистан загинал на място, а 10-годишната му сестра и майка им били ранени. Момичето било откарано в болницата в критично състояние. Майката, на 44 години, получила по-леки наранявания. Според първите елементи на разследването семейството имигранти идвало всяка вечер в квартала, за да рови в кофите за боклук.
"Младежът вероятно е открил чантата, в която била поставена бомбата, и при отварянето тя експлодирала", се посочва в полицейско комюнике, цитирано от Франс прес.

При експлозията пострадали няколко околни сгради и паркирани наблизо автомобили. Агенциите отбелязват, че за разлика от предишни подобни атентати срещу обществени сгради или посолства в Атина и Солун, този път не е имало предупреждение по телефона за предстояща експлозия. Това е също първият атентат от години, при който има жертви.

Наш дълг е убийците да бъдат задържани и изправени пред правосъдието, заяви министърът за гражданска защита на Гърция Михалис Хрисохоидис, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”.
„Тази вечер тероризмът показа най-жестокото си и отвратително лице. Един млад човек загуби живота си в смъртоносния капан, заложен от терористите. Тези убийци смятат всички за свои врагове, независимо дали става дума за полицай, имигрант или гражданин, те са срещу гръцкото общество, а цялото гръцко общество е срещу тях”, коментира Хрисохоидис.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини