Над 80 български компании са подали сигнали от началото на годината, че са пострадали от измами със сменен IBAN, каза Владимир Димитров от ГДБОП

Над 80 български компании са подали сигнали от началото на годината, че са пострадали от киберизмами със сменен IBAN (International Bank Account Number). Претърпените загуби от тях са за около 12 млн. евро. Това каза старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, на форума Global Cyber Security Summit 2024 в София. Форумът, посветен на киберсигурността, е организиран от „Шварц Ай Ти България“ (Schwarz IT Bulgaria).

Сред темите, които се обсъждат на форума, открит от вицепрезидента Илияна Йотова, са новите тенденции в киберсигурността, киберзащита и действие по време на кризисни ситуации, стратегията за киберсигурност на България.

За миналата година има около 70 български компании, които са изпратили пари, подмамени от имейли между контрагенти, а общата сума, която бяха изгубили, беше над 12 млн. евро, каза Димитров.  Той обясни, че проблемът идва от нигерийски организирани престъпни групи, които от години са специализирани в измами със сменен IBAN.

Това са изключително сериозни престъпления, които водят до хиляди евро загуби за българския бизнес, каза експертът.

Владимир Димитров отчете, че в момента най-големият проблем са инвестиционните измами, като добави, че почти всеки ден има двама-трима граждани, които подават сигнали при тях, че са изгубили средства. Обясняват, че всичко е започнало в социална мрежа, където са видели платформа за търговия, оставили са си телефона, имената, впоследствие са им се обадили от кол център и са ги подмамили да изплатят на платформа няколко десетки хиляди евро за последните седем-осем месеца, за да си захранят виртуалния портфейл, за да търгуват, а като се опитат да теглят пари от тази платформа, им се искат още пари, обясни измамата експертът.

Прането на пари е съвсем отделна дейност, която също е свързана с киберпрестъпността. Има около 10-15 организирани престъпни групи на територията на цял свят, които оперират и „перат“ пари, посочи още Димитров.

Като друг проблем, свързан с киберизмами, експертът отбеляза романтичните измами. Всеки месец имаме българска гражданка, която във фейсбук се е влюбила в американски военен, някои от жертвите изпращат десетки хиляди левове, вземат заеми от банки, от роднини, обясни той.

По време на форума Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел на Посолството на Германия у нас, отбеляза важността на укрепване на сигурността и на необходимостта държавите да работят заедно за защитата от кибератаки.

От началото на руската агресия срещу Украйна фирмите в Германия и федералните органи забелязват рязък ръст на кибератаките и нарастване на финансовите загуби. За целта трябва да работим заедно, за да се защитим от тези атаки, посочи Зайлер. Той каза още, че Стратегията на ЕС за киберсигурност заедно с националните стратегии създава един киберсъюз, който е много по-устойчив от отделната страна. Като работим всички страни членки, ставаме единно киберзвено за борба с киберпрестъпността, добави Зайлер. Той посочи също ролята на правителствените инициативи и на частния сектор за развитието на нови технологии в киберсигурността.

Роко Геринг, член на борда на директорите на „Шварц Ай Ти“, отбеляза важността на киберсигурността за компаниите. Например по време на ковид търговията на дребно става критична инфраструктура и нейната защита става трудна. Затова компаниите се нуждаят от професионалисти в тази сфера и от партньори в намиране на решения за защита на своята инфраструктура, посочи той.  

По думите на Михаил Петров, главен изпълнителен директор на „Шварц Ай Ти България“, темата за киберсигурността никога не е била толкова актуална и наложителна. Форумът не е просто събитие, той е призив към действие. Дигиталната трансформация, която наблюдаваме, трябва да бъде съпътствана от ефективни мерки за защита, всеки от нас носи отговорност не само пред неговата компания и акционерите, а пред цялото общество, посочи Петров.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини